4x výborný MANGOLD RECEPT: Zkuste výživné mangold recepty

Hledáte novou inspiraci na zdravá a chutná jídla? Pokud ano, pak je mangold recept tou správnou volbou. Tento zelený listový plod je totiž plný živin a má mnoho zdravotních výhod. 

Pokud vás zajímá, jak můžete mangold využít v kuchyni, přinášíme vám čtyři výborné recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Co je to za recepty a jak je připravit? Jaké jsou výhody konzumace mangoldu? To vše se dozvíte v tomto článku.

mangold recept

Co je to mangold?

Mangold je zelený listový plod, jehož listy mají charakteristickou tmavě zelenou barvu s červenými nebo žlutými řapíky a jsou plné vitamínů, minerálů a dalších živin důležitých pro lidské tělo. Mangold je také bohatý na antioxidanty a má protizánětlivé účinky, což z něj dělá vynikající potravinu pro udržení dobrého zdraví. 

Proč jej tedy jíst a zahrnout jej do vašeho jídelníčku? Pravidelná konzumace mangoldu může pomoci snížit riziko srdečních chorob, podpořit imunitu či zlepšit trávení. Přidání mangoldu do jídel též zlepší jejich výživovou hodnotu a dá jim lahodnou chuť a barvu.

Znáte také čínské zelí zvané PAK CHOI?

Na co se používá mangold?

Co uvařit z mangoldu? Mangold se dá přidávat do mnoha jídel, jako jsou polévky, saláty, smoothie, těstoviny či do rizota. Listy mangoldu se dají použít jakožto náhrada nebo doplnění špenátu prakticky v jakémkoliv receptu. Čerstvý mangold může být také podáván syrový jakožto příloha k jídlu nebo nasekaný do sendvičů.

Co s řapíky mangoldu? Jak jíst mangold? Z řapíků mangoldu lze připravit například kvašené zeleninové nálevy či omáčku. Pokud jsou řapíky mangoldu pevné a čerstvé mohou být syrové nasekané do salátů. Při přípravě mangoldu stačí odříznout tvrdší konec řapíků a umyté listy nebo řapíky můžete nasekat a přidat do vašich oblíbených jídel.

Kari s mangoldem, kuřecím masem a kokosovým mlékem – výtečný mangold recept

Co k jeho přípravě budete potřebovat? Přichystejte si:

  • 500 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky
  • na kostičky nakrájenou cibuli
  • 2 stroužky nasekaného česneku 
  • 1 červenou papriku
  • 2 lžíce kari koření
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 hrsti mangoldu nakrájeného na menší kousky
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky olivového oleje

Jak na přípravu kari s mangoldem, kuřecím masem a kokosovým mlékem? Nejprve rozpalte olivový olej v pánvi a osmahněte na něm cibuli a česnek. Poté přidejte kari koření a kuřecí maso – to osmahněte dozlatova ze všech stran. Přidejte nakrájenou papriku a kokosové mléko a vařte asi 5 minut na středním plamenu. 

Na závěr přidejte mangold, promíchejte ho s kořením a čekejte dokud nezměkne. Vše dochuťte solí a pepřem a podávejte třeba s rýží nebo čerstvým chlebem.

Ravioli s ricottou, mangoldem a špenátem – snadný mangold recept špenát

Uvařte ravioli podle návodu na obalu. Poté smíchejte ricottu, nasekaný mangold a špenát. Následně tuto směs ještě smíchejte s uvařenými raviolami. A to je vše – tento lahodný pokrm si tak dokážete připravit během pouhých pár minut. Hotové ravioli s mangoldem a špenátem podávejte okamžitě, a to třeba s parmezánem či čerstvě nasekanou bazalkou.

mangold recept

Grilovaný losos s mangoldem a citronovou omáčkou – patří mezi nejjednodušší mangold recepty

Připravte si čtyři malé plátky lososa, 2 hrsti mangoldu, 2 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu, med a sůl a pepř podle chuti. Lososa omyjte, osušte a lehce osolte a opepřete. Poté rozpalte gril a lososa grilujte 5 až 7 minut z každé strany. Mezitím nakrájejte mangold na menší kousky a promíchejte jej s olivovým olejem.

Na menší pánvi smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, med, sůl a pepř. Povařte omáčku na středním plamenu asi minutu. Poté podávejte grilovaného lososa s mangoldem a zalijte jej vyrobenou citronovou omáčkou.

Mangold recept na mangoldový quiche

Potřebné suroviny:

  • 1 plát listového těsta
  • 200 g mangoldu
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýru gouda nebo jiného sýra na strouhání
  • sůl a pepř
  • máslo na vymazání formy

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Mangold omyjte, odstraňte tvrdé stonky a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek. Přidejte nakrájený mangold a krátce restujte, dokud nezměkne.
  4. Vymažte formu na quiche máslem a vložte do ní listové těsto. Prsty lehce vtlačte těsto do dna a okrajů formy.
  5. V misce rozšlehejte vejce a smetanu. Přidejte sýr, sůl a pepř a promíchejte.
  6. Nalijte směs s vejci a smetanou na mangold v pánvi a vše důkladně promíchejte.
  7. Nalijte směs s mangoldem na připravené listové těsto ve formě.
  8. Quiche pečte přibližně 30-35 minut nebo dokud nezhnědne.

Tento mangoldový quiche je skvělý jako hlavní jídlo nebo jako svačina. Dobrou chuť!

Mangold recept na mangoldový quiche

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *