PAK CHOI neboli čínské zelí: 5 lahodných receptů

Pokud hledáte nové a zajímavé recepty, které obohatí váš jídelníček, může být skvělou volbou si připravit něco dobrého s čínským zelím neboli Pak Choi. Tento druh zeleniny je v Asii velmi populární pro svou vynikající chuť a skvělé výživové hodnoty. Pomalu se však začíná zabydlovat i v českých kuchyních.

Zajímá vás, jak můžete tuto zeleninu chytře použít v kuchyni? A pro přípravu jakých jídel se hodí nejvíce? Pak jste tu správně, neboť v tomto článku se podíváme na pět úžasných receptů, které vám ukážou, jak lahodně využít Pak Choi v kuchyni.

čínské zelí

Co je to Pak Choi? A jak chutná? 

Pak Choi, u nás známý spíše jakožto čínské zelí, je listovou zeleninou původem z Asie, která je hojně rozšířená v asijské kuchyni. Má bílé stonky se širokými zelenými listy, přičemž ke sklizni je připravena již necelé dva měsíce po výsadbě.

Má jemnou a mírně sladkou chuť a je vynikajícím zdrojem vitamínu C, K a vitamínu A. Tato zelenina se často používá v různých asijských pokrmech, včetně polévek a smažených pokrmů, a také se často konzumuje syrová jakožto součást salátů.

Co udělat z Pak Choi?

Jedná se o skvělou zeleninu, kterou je možné využít v mnoha různorodých receptech. Níže je poté uvedeno několik konkrétních nápadů na to, co lze z této zeleniny připravit. Na který se vám budou sbíhat sliny nejvíce?

pak choi

Smažené Pak Choi s rýží

  • Nakrájejte čínské zelí na menší kousky a zbavte se při tom jeho tvrdých stonků.
  • Rozpalte pánev s olejem na vysokou teplotu, a přidejte do ní nakrájený česnek a zázvor, jež dodají zelí výraznější chuť.
  • Po pár vteřinách přidejte Pak Choi a restujte po dobu 2-3 minut, dokud nezměkne.
  • Podle chuti přidejte sójovou omáčku a podávejte společně s přílohou (rýží).

Lahodný Pak Choi salát

Pokud máte rádi saláty, můžete zkusit přidat čínské zelí do salátu. Stačí ho nakrájet na menší kousky a přidat k oblíbeným ingrediencím.

Suroviny:

  • 2 hlávky čínského zelí
  • cibule
  • 2-4 mrkve
  • 2 okurky
  • čerstvá máta
  • čerstvý koriandr
  • pražené arašídy

Dresing:

  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • šťáva z limetky
  • 1 najemno nakrájený stroužek česneku

Příprava:

  1. Nakrájejte Pak Choi, cibuli, mrkev a okurku na tenké plátky. Nasekejte čerstvé bylinky, koriandr a přidejte pražené arašídy. A vše smíchejte.
  2. Smíchejte všechny ingredience pro dresing v misce, a dobře je promíchejte.
  3. Do vzniklé směsi z úvodu přilijte dresing a opatrně promíchejte.
  4. Pokud chcete, ozdobte salát dalšími arašídy a bylinkami.
  5. Salát podávejte okamžitě, aby zůstal čerstvý. 

Pak Choi polévka

  • Uvařte si vývar (např. kuřecí nebo zeleninový) a přidejte do něj nakrájený Pak Choi.
  • Poté přidejte na kostky nakrájené tofu, a celou směs vařte asi 10 minut.
  • Podle chuti můžete přidat zázvor, česnek, sójovou omáčku nebo chilli papričky.
  • Hotovou polévku můžete ještě chuťově vylepšit nudlemi.
recept s pak choi

Čínské zelí s vepřovým masem a rýží

  • Na pánvi rozehřejte olej, a opečte na něm na kostky nakrájené vepřové maso – ideálně dozlatova.
  • Přidejte na tenké proužky nakrájené čínské zelí, a opékejte jej asi 5 minut, dokud nezačne měknout.
  • Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli a česnek a na mírném ohni celou směs opékejte dalších 5 minut.
  • Podle potřeby přidejte sójovou omáčku ke zvýraznění chuti.
  • Podávejte s vařenou rýží.

Smažené čínské zelí s tofu – recept s Pak Choi pro vegetariány

Ingredience:

  • 1 hlávka čínského zelí
  • 200 g tofu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce oleje na smažení
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Čínské zelí omyjeme, očistíme a nakrájíme na proužky. Tofu nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  3. Na pánvi rozpálíme olej a na něm osmažíme tofu do zlatova. Poté ho odložíme na talíř.
  4. Do pánve přidáme cibuli a česnek, a orestujeme je do měkka.
  5. Přidáme čínské zelí a smažíme ho asi 5 minut za občasného promíchávání, dokud zelí nezměkne. 
  6. Přidáme sójovou omáčku, sůl a pepř podle chuti a promícháme.
  7. Na pánev znovu přidáme osmažené tofu a promícháme jej s čínským zelím.
  8. Směs podáváme za tepla s rýží nebo jinou přílohou dle chuti.

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, zkuste si doma vypěstovat své vlastní mungo klíčky, které se v asijské kuchyni hojně využívají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *