Skvělé dezerty: 3 ověřené recepty z naší domácí kuchařky

Rádi byste vytvořili skvělé pohoštění pro návštěvu a schází vám inspirace? Nevíte, co udělat jako dezert? Nebudete věřit, kolik skvělých receptů si můžete připravit, aniž byste nad nimi museli trávit hodiny času. Vyzkoušejte naše ověřené recepty na jednoduché, rychlé a vynikající dezerty a moučníky. Který z nich vyzkoušíte?

moučník hraběnčin koláč

Hraběnčiny řezy neboli hraběnčin koláč

Přemýšlíte, co upéct ke kávě nebo pro návštěvu? Vyzkoušejte tento moučník, který dostal zámecké pojmenování. Hraběnčin koláč se skládá ze čtyř vrstev. Naspod leží vrstva křehkého a pevného těsta. Uprostřed je jablečná náplň s ořechy, nad ní se nachází čepice z bílkového sněhu a na závěr tenoučká vrstva nastrouhaného těsta. Toto všechno dává dohromady vynikající jablečný zákusek, který si jistě oblíbíte.

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 1 prášek do pečiva

Náplň

  • 10 jablek
  • 4 bílky
  • 100 g mletého cukru
  • cukr, skořice, vanilka, nakrájené ořechy a rozinky podle chuti

Postup

Ze surovin vytvoříme těsto a asi ¼ oddělíme a dáme do mrazáku. Ze zbytku rozválíme plát a dáme ho na plech.

Mezi tím si připravíme náplň. Oloupeme si 10 jablek, postrouháme a podusíme je s cukrem, skořicí,
vanilkou, ořechy a rozinkami. Poté vyšleháme bílky do sněhu a zašleháme do něj mletý cukr.

Náplň z jablek rozetřeme na těsto, potřeme sněhem a nahoru nastrouháme těsto z mrazáku. Pečeme
v rozehřáté troubě pomalu na 160 °C.

moučník hraběnčin koláč

Muffiny s malinami a kousky čokolády jako rychlé dezerty

Jestli hledáte, co jednoduchého upéct, nejjednodušší variantou jsou muffiny. Příprava muffinů je velmi jednoduchá a existuje nepřeberné množství různých variant a příchutí. Zároveň se jednoduše přenáší a můžete si je tak vzít třeba ráno do práce, dát je dětem na svačinu anebo třeba si je dát odpoledne jako dezert ke kávě. Představíme vám recept na rychlé a velmi šťavnaté malinové muffiny s čokoládou.

Suché ingredience

  • 170 g mouky (hladká + cca dvě lžíce polohrubé)
  • 80 g cukru (4 vrchovaté lžíce)
  • 1 lžička prášku do pečení
  • 1 velká lžíce holandského kakaa
  • maliny podle preferencí
  • 100 g 50% čokolády na vaření, nakrájené na kousíčky

Tekuté ingredience

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 40 g másla (rozpuštěné a vychladlé)

Postup

Nejdříve ve dvou miskách smícháme zvlášť suché (maliny přidáme až v další fázi) a tekuté ingredience.
Následně smícháme suché a tekuté spolu. Teď přichází řada na opatrné vmíchání malin, tak aby
v muffinech zbyly kousky malin.

Následně dáme těsto do formiček. Můžeme ještě posypat kousky čokolády po povrchu. Pečeme na
horkovzduchu cca. 20 minut na 180 °C. Po vytáhnutí by neměly muffiny být úplně vysušené spíše
jemné a vláčné. Náš rychlý dezert je na světě!

dezerty muffiny

Čokoládové brownie

Brownie je čokoládový moučník pocházející ze Spojených států. Pro výrobu se používá třené těsto s moukou a kakaem. Do těsta je možné přidat kousky čokolády, případně i další přísady jako jsou oříšky nebo rozinky. Recept na brownie se poprvé objevil v učebnici vaření Boston Cooking-School Cook Book od Fannie Farmerové ve vydání z roku 1896. Vyzkoušíte si tento oblíbený čokoládový dezert připravit? Vyzkoušejte náš mnohokrát ověřený recept.

Korpus

  • 350 g čokolády na vaření (50–60%)
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky

Krém (pokud máme čas)

  • 400 g smetanového jogurtu (10%)
  • 1 šlehačka (40%)
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 zhušťovač šlehačky

Poleva (pokud čas nemáme 🙂 )

  • 250 g čokolády na vaření
  • máslo nebo tuk
  • Něco na posypání, například sušené maliny

Postup

Rozpustíme čokoládu a máslo ve vodní lázni. Vajíčka a cukr si vyšleháme do pěny a přidáme
rozpuštěnou čokoládu s máslem. Po zamíchání přidáme ještě mouku.

Pečeme na 140 °C cca. 50 minut.

Než se nám upeče náš korpus, připravíme si krém na ozdobení. Pokud spěcháte, brownie pouze polijte čokoládovou polevou a ozdobte sušenými malinami.

Pokud máte čas a chcete vyzkoušet tradiční recept, připravte brownie s krémem. Jogurt si den předem necháme odkapat přes plátýnko v lednici, abychom se zbavili přebytečné vody. Vyšleháme si šlehačku za
pomocí zhušťovače. Nakonec vše smícháme dohromady a krémem ozdobíme naše brownies.

dezerty brownies

Na snídani či svačinu vyzkoušejte také naše oblíbené recepty na ovesnou kaši.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *