3 Nejchutnější václavky recepty z lahodných podzimních hub

Podzim přináší bohatou úrodu hub a jedním z nejoblíbenějších druhů, které můžete najít v našich lesích, jsou václavky. Tyto drobné a chutné houby jsou skvělým základem pro různé pokrmy, ať už preferujete tradiční české recepty nebo moderní kulinářské experimenty. V tomto článku se podíváme na tři lahodné václavky recepty a zjistíme, co dělá tyto houby tak výjimečnými.

Co se dá udělat z václavek?

Václavky jsou velmi univerzální a lze je použít v mnoha různých receptech. Mnoho lidí je zná ve spojení s tradičními dršťkovými polévkami nebo guláši, ale možností je mnohem více. Můžete je přidat do omáček, těstovin, rizot, nebo vytvořit lahodné náplně do listového těsta. Jejich jemná chuť a textura se hodí k mnoha pokrmům. Vyzkoušejte naše skvělé václavky recepty na guláš, dršťkovou polévku z václavek či nakládané václavky.

Jak dlouho se musí vařit václavky?

Důležitou informací při přípravě václavek je čas jejich vaření. Václavky jsou relativně malé a jemné houby, proto nepotřebují dlouhé vaření. Stačí je vařit po dobu asi 5-7 minut, než budou měkké a připravené k dalšímu použití. Pamatujte, že dlouhé vaření může způsobit, že václavky ztratí svou chuť a texturu, takže méně je často více.

Jak se upravují václavky?

Při přípravě václavek byste měli začít tím, že je důkladně očistíte. Odřízněte konečky nožiček a odstraňte případné nečistoty. Poté je můžete nakrájet podle potřeby. Pokud je budete vařit, vařte je ve vodě s trochou soli 5-7 minut. Jestliže se je chystáte smažit nebo přidat do omáčky, stačí je narychlo osmažit na pánvi s máslem nebo olejem a následně přidat k ostatním ingrediencím.

václavky recept - jak se upravují václavky?

Chutné václavky recepty

Guláš z václavek

Guláš z václavek je jedinečný pokrm, který propojuje bohatou chuť václavek s výraznými kořeněnými tóny a vytváří výbornou kombinaci chutí. V tomto receptu na guláš z václavek vám ukážeme, jak snadno a rychle připravit tento lahodný pokrm.

Ingredience na guláš z václavek:

  • 500 g václavek
  • 1 střední cibule, nasekaná na drobné kousky
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce octa (podle chuti)
  • 1 lžička cukru (podle chuti)
  • 2 lžíce smetany na vaření (volitelné)

Postup:

  1. V hrnci na středním ohni zahřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte dozlatova.
  2. Přidejte hladkou mouku a promíchejte tak, aby vznikla jemná jíška. Smažte ji krátce, ale nechte ji dostatečně zhnědnout.
  3. Přidejte papriku, majoránku, sůl, mletý kmín a mletý pepř. Promíchejte.
  4. Nyní přidejte nakrájené brambory a rajský protlak.
  5. Přidejte vodu tak, aby pokryla všechny ingredience v hrnci. Dejte pozor, aby byla tekutina v hrnci hustší než na polévku, ale ne příliš hustá. Pokud je potřeba, můžete přidat více vody.
  6. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu na střední a vařte guláš asi 20 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké.
  7. Přidejte václavky a nechte je vařit dalších 5-7 minut, dokud nejsou měkké.
  8. Přidejte ocet a cukr podle chuti. Můžete přidat smetanu na vaření pro hladší konzistenci guláše.
  9. Nechte guláš chvíli provařit a pak můžete podávat. Tradičně se podává s knedlíkem, ale můžete ho servírovat i s chlebem.

Dršťková polévka z václavek

Suroviny:

  • 250 g václavek
  • 1 větší cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 brambory, nakrájené na kostičky
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 petržel, nakrájená na kolečka
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce octa (podle chuti)
  • 2 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra (pro posypání)

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a česnek dozlatova.
  2. Přidejte kmín a papriku a smažte je asi minutu, dokud nezačnou vonět.
  3. Přidejte brambory, mrkev a petrželku. Smažte je krátce s kořením, pak zalijte vodou (cca 2 litry) a nechte vařit, dokud zelenina změkne.
  4. Mezitím si připravte václavky – očistěte a nakrájejte na malé kousky.
  5. Když je zelenina v hrnci měkká, přidejte václavky a polévku nechte vařit dalších 5-7 minut.
  6. V malé misce smíchejte hladkou mouku s octem a trochou vody, aby vznikla hladká pastovitá směs.
  7. Tuto směs přidejte do polévky a míchejte, dokud se nezačne zahušťovat. Pokud by byla příliš hustá, přidejte trochu vody.
  8. Polévku osolte a opepřete podle své chuti.
  9. Servírujte horkou, posypanou nastrouhaným sýrem.

Tento recept na dršťkovou polévku z václavek vám přinese výbornou chuť podzimu a je skvělým způsobem, jak využít nasbírané václavky.

Nakládané václavky

Nakládané václavky

Nakládané václavky jsou výborným způsobem, jak si zachovat tuto pochoutku pro zimní měsíce. Zde je recept na nakládané václavky:

Suroviny:

  • 500 g čerstvých václavek
  • 2-3 střední cibule, nakrájené na půlkolečka
  • 2-3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 červená paprika, nakrájená na proužky (volitelné)
  • 1-2 čerstvé nebo sušené chilli papričky (volitelné)
  • 1 lžíce soli
  • 10 kuliček pepře
  • 2-3 kuličky nového koření
  • 3-4 bobkové listy
  • 1 lžička cukru
  • 750 ml vody
  • 250 ml octa (ocet 9%)
  • 2-3 lžíce oleje

Postup:

  1. Václavky očistěte a zbavte je nečistot. Pokud jsou václavky větší, můžete je rozkrájet na menší kousky.
  2. Smíchejte vodu a ocet v hrnci a přiveďte k varu.
  3. Do vroucí směsi přidejte sůl, cukr, pepř, nové koření a bobkové listy. Vařte asi 5 minut, dokud se sůl a cukr úplně nerozpustí.
  4. Mezitím si připravte sklenice na nakládání. Sterilizujte je varem nebo v troubě na 100 °C po dobu 10 minut, poté nechte vychladnout.
  5. Na pánvi si rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Pokud používáte chilli papričky, přidejte je nyní a krátce je osmažte.
  6. Přidejte papriku (pokud ji použijete) a václavky. Smažte je asi 5 minut, dokud nezačnou měknout.
  7. Poté směs zalijte vroucím nálevem (ocet, voda, koření) a nechte vařit dalších 5 minut.
  8. Horkou směs přesuňte do připravených sklenic. Ujistěte se, že václavky jsou ponořené v nálevu až po okraj sklenice.
  9. Sklenice dobře uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru na pokojovou teplotu.
  10. Po vychladnutí sklenice uložte do chladu. Pro delší trvanlivost můžete sklenice zavařit.

Nakládané václavky jsou skvělým doplňkem k různým pokrmům a chutnají skvěle také samy o sobě, například spolu s čerstvým pečivem.

Čtěte také 3 skvělé recepty z hub: Užijte si houbařské období naplno!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *