OVESNÁ KAŠE: 3 chutné recepty a proč je výhodné ji snídat?

Ovesná kaše je rychlá a levná snídaně plná živin, kterou si snadno zvládnete připravit sami doma. Ovesné vločky jsou výborným zdrojem vlákniny, bílkovin a mnoha dalších prospěšných látek. Nasytí na dlouhou dobu a pomocí různých dalších ingrediencí jako jsou třeba semínka, ovoce nebo koření z nich můžete vyčarovat nepřeberné množství zdravých a zábavných jídel plných živin. Vyzkoušejte s námi 3 skvělé recepty na výbornou ovesnou kaši a nastartujte tak den zdravě a bez výčitek.

Proč snídat ovesnou kaši

  • Je to snadná rychlá snídaně snadná na přípravu
  • Stojí pár korun a suroviny seženete v každém běžném obchodě
  • Můžete ji snídat každý den a pokaždé může chutnat jinak
  • Hodí se do zdravého jídelníčku i pokud se snažíte zhubnout
  • Zasytí na dlouhou dobu a nebudete po ní mít chutě na sladké
  • Je plná zdravé vlákniny
  • Díky vláknině prospěje vašemu trávení
  • Je zdrojem komplexních sacharidů
  • Neobsahuje lepek a můžete ji tedy jíst i pokud máte bezlepkovou dietu
ovesná kaše

Čím kaši dozdobit

Při zdobení ovesné kaše se meze nekladou. Můžete přidat vše, co máte rádi a co zrovna máte doma nebo na zahradě. Díky tomu vaše kaše může pokaždé chutnat jinak a snadno vás tak neomrzí. Nejlepší kombinací je ovesná kaše s ovocem, ořechy a semínky.

Semínka a ořechy jsou zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Vyzkoušejte do své kaše přidat třeba dýňová semínka, chia semínka, vlašské ořechy, mandle, lísková jádra či slunečnicová semínka. Pokud jste v dietě, dejte si pozor na jejich množství, ať do svého těla neúmyslně nepřijímáte příliš velké množství tuků.

Čerstvé ovoce, ovoce sušené mrazem, sušené ovoce či mražené ovoce. To vše můžete ve své kaši vyzkoušet! Použijte čerstvé ovoce, které zrovna máte doma nebo na zahradě. Výborné je lyofilizované ovoce, jako jsou například jahody, maliny, mango, ostružiny a mnoho dalších. Mražené ovoce je výhodné hlavně v zimním období, kdy je ovoce drahé a méně dostupné. Použít můžete třeba mražené maliny či lesní směs, stačí je dát v misce na chvíli do mikrovlnné trouby a vložit do kaše. Vyzkoušejte mražené ovoce i v parných letních měsících, dodá kaši zajímavé osvěžení.

Ořechové máslo – na trhu je nepřeberné množství všemožných druhů ořechových másel všech druhů a příchutí. Můžete vyzkoušet ořechová másla vyrobená čistě z pomletých ořechů nebo másla dochucovaná. V dietě si opět dejte pozor na jeho množství.

Koření dodá kaši chuť. Vyzkoušejte přidat skořici či holandské kakao.

Protein – pokud ve vašem jídelníčku nemáte dostatek bílkovin, do kaše přidejte protein. Můžete použít neochucený protein, tzv. čistý protein, nebo ochucený protein, který vám kaši zároveň dochutí a osladí.

Recepty na ovesnou kaši

Základ ovesné kaše

Pro vytvoření základu ovesné kaše budete potřebovat

  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 2/3 hrnku mléka
  • 1 lžíce medu

Postup: Do hrnce nasypete vločky, přidejte mléko a zahřejte na mírném ohni. Vařte do zhoustnutí. Následně kaši dozdobte a ochuťte podle svých chutí.

suroviny na ovesnou kaši

Ovesná kaše s jablkem a Chia semínky

  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček (např. Emco)
  • 2/3 hrnku mléka
  • 1 jablko
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce chia semínek

Postup: Do hrnce nasypte vločky, přidejte mléko a zahřejte na mírném ohni. Až začne kaše probublávat a lehce houstnout, přidejte jedno nastrouhané jablko a skořici a promíchejte. Když vločky zhoustnou asi na konzistenci krupicové kaše, sundejte hrnec z plotny, přidejte med a chia semínka, promíchejte a přendejte do misky.

Ozdobte lesním ovocem, nasekanými vlašskými ořechy a mletou skořicí.

Ovesná kaše s kakaem a borůvkami

  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček (např. Emco)
  • 2/3 hrnku mléka
  • Hrst borůvek
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžičky skořice

Postup: Do hrnce nasypte vločky, přidejte mléko a zahřejte na mírném ohni. Až začne kaše probublávat a lehce houstnout, přidejte kakao a skořici. Po zhoustnutí na konzistenci krupicové kaše hrnec odstavte, oslaďte kaši medem, promíchejte a přendejte do misky.

Ozdobte nakrájeným banánem, jahodami, nasekanými ořechy strouhaným kokosem.

ovesná kaše s borůvkami

Ovesná kaše s kokosem, pomerančem a mátou

  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček (např. Emco)
  • 2/3 hrnku mléka
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce medu

Postup: Do hrnce nasypte vločky, přidejte mléko a zahřejte na mírném ohni. Až začne kaše probublávat a lehce houstnout, přidejte kakao, kokos a skořici. Po zhoustnutí odstavte hrnec, do kaše přidejte med a chia semínka, vše promíchejte a přendejte do misky.

Kaši ozdobte plátky pomeranče, nasekanými oříšky a pár lístky máty. Máta dodá kaši zajímavou osvěžující chuť.

Podívejte se také na naši inspiraci na rychlé obědy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *