Hořká kouzelnice PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ: Její účinky a použití

Jarní období nabízí skvělou příležitost, jak zregenerovat organismus, posílit játra a dodat organismu pořádnou dávku účinných bioaktivních látek, které mu přes zimu tak chyběly. Jako na objednávku nechává matka příroda v jarním období vyrůstat naprosté unikáty mezi léčivými bylinami – v první řadě je to pampeliška následována kopřivou dvoudomou.

Měsíce březen a duben jsou nejvhodnější pro posílení a regeneraci jater a žlučníku, neboť v zimním období dochází k jejich nadměrnému zatížení. Ne nadarmo se říká, kdo popíjí pravidelně pampeliškový a také kopřivový čaj, bude se dlouho těšit pevnému zdraví.

Pampeliška lékařská – hořká kouzelnice

Pampeliška lékařská, známá také jako smetánka lékařská, je velmi odolná vytrvalá bylina z čeledi hvězdicovitých. Vykvétá od března do května záplavou zářivě žlutých květů, vyrůstajících na dutých stvolech z pozemní růžice listů.

Léčivé jsou všechny části této byliny – oddenkovitý kořen, listy, stvol i květ. Pro sběr listů, stonků i květů je nejvhodnější jarní období. Právě v něm mají nejvyšší obsah prospěšných látek, hlavně hořčin. Pro sběr kořene je nejvhodnější podzim, neboť je v něm obsaženo nejvyšší množství inulinu – přírodního cukru.

pampeliška

Smetánka lékařská a její účinné látky

Neuvěřitelná odolnost pampelišky lékařské je způsobena vysokým obsahem polyfenolů – přírodních antioxidantů, které mají na lidské zdraví blahodárný účinek. Tyto látky produkují rostliny jako ochranu před sežráním býložravci, slunečním zářením, plísněmi a jinými patogeny a při jejich konzumaci podobným mechanismem chrání lidský organismus před civilizačními onemocněními.

Nejvýznamnějšími polyfenoly obsaženými v pampelišce jsou organické kyseliny, alkaloidy, lignany, glykosidy a kumariny. Bylina dále obsahuje významné množství inulinu – přírodního cukru, chlorofylu, kyseliny listové, vitamínů skupiny B, C  (hlavně v mladých listech) a K, karotenoidů a minerálů – například hořčík a draslík. Hořká chuť rostliny je způsobena látkou zvanou taraxacin.

Účinky pampelišky na lidský organismus

  • Podporuje tvorbu žluči.
  • Má příznivý vliv na činnost jater, látky obsažené v bylině zajišťují detoxikaci a regeneraci tohoto důležitého orgánu.
  • Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu.
  • Vysoký obsah kyseliny listové (vitamínu B 9) zajišťuje správnou metylaci methioninu – aminokyseliny, která vzniká při konzumaci živočišných produktů (maso, mléko, vejce), tímto mechanismem chrání lidský organismus před civilizačními onemocněními.
  • Obsah vitamínů skupiny B a hořčíku způsobuje celkové uvolnění, zklidnění, antidepresívní účinky.
  • Vysoký obsah přírodního cukru inulinu příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní, pravidelné popíjení čaje při problémech s tímto orgánem výrazně zlepšuje celkový zdravotní stav.
  • Slouží při podpůrné léčbě diabetu II. typu.
  • Pomáhá vyplavovat nežádoucí cukr z ledvin a tím zajišťuje správnou činnost tohoto orgánu.
  • Karotenoidy lutein a zeaxantin obsažené v bylině chrání lidský zrak před škodlivými účinky volných radikálů a jsou skvělou prevencí tak závažných onemocnění, jako je například makulární degenerace.
  • Vysoký obsah chlorofylu je důležitý pro správnou krvetvorbu, také urychluje hojení ran i celkovou regeneraci organismu.
  • Prevence onkologických onemocnění.
  • Navyšování pohotovosti imunitního systému.
  • Díky obsahu inulinu podporuje zdravý střevní mikrobiom.

Jak se pampeliška užívá

Pampelišku lze konzumovat syrovou. Hrst mladých šťavnatých lístků nebo osm stvolů denně zajistí dostatečný příjem všech účinných látek. Další možností je příprava čaje, odvaru z kořene, tinktury nebo medu. Široké možnosti využití mají lístky pampelišky také ve studené kuchyni.

Příprava čaje z listů nebo květů: 1 kávovou lžičku sušené byliny nebo 6 velkých listů nebo květů přelijte 250 ml vařící vody, nechte louhovat 5 – 7 minut, přeceďte a popíjejte vlažný půl hodiny před jídlem nebo po něm dvakrát až třikrát denně.

Příprava odvaru z kořene: 1 kávovou lžičku sušeného nebo 2 lžičky čerstvého očištěného a nadrobno nakrájeného kořene přelijte 250 ml vody, krátce povařte a nechte 15 minut odstát. popíjejte vlažný dvakrát denně mezi jídly.

Díky vysokému obsahu účinných látek je pampeliška nedílnou součástí bylinných tinktur určených k podpoře činnosti jater, žlučníku a slinivky břišní.

pampeliška lékařská

Využití smetánky lékařské v kuchyni

Mladé lístky smetánky lékařské skvěle poslouží jako vitamínová bomba do jarních zeleninových salátů. Výborně chutná s ředkvičkami, různými druhy salátů nebo pažitkou.

Můžete si udělat bylinkový salát se sedmikráskami, popencem břečťanolistým a pampeliškou, který se hodí například k míchaným vejcím nebo vaječným omeletám.

Pro rychlou regeneraci si můžete vyrobit pampeliškové smoothie: hrst omytých mladých lístků rozmixujte s jedním banánem, jedním kusem kiwi a 2 dcl mandlového nebo jiného mléka, vytvoříte si tak doslova životabudič, který vás postaví na nohy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *