Vánoční cukroví recepty: Našich 5 nejoblíbenějších druhů

Vánoční období je spojeno s řadou tradic. Jedním z a nejchutnějších zvyků je pečení tradičního vánočního cukroví. Každá rodina má své oblíbené vánoční cukroví recepty, které se předávají z generace na generaci. Každý rok se tak setkáváme s úžasnou vůní skořice, vanilky, perníku a oříšků, která naplňuje naše domovy. Jaké je ale to vůbec nejlepší vánoční cukroví? Představíme vám našich 5 nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví a přidáme k nim i ověřené vánoční cukroví recepty. Takže pokud se chcete inspirovat a upéct si letos to nejlepší vánoční cukroví, tak jste tu správně! Které naše recepty na vánoční cukroví vyzkoušíte?

Kdy péct vánoční cukroví?

Kdy se začíná péct vánoční cukroví? Vánoční cukroví se obvykle začíná péct někdy v průběhu prvního adventního víkendu, který je přibližně čtyři týdny před samotnými Vánocemi. Tedy jinak řečeno na přelomu listopadu a prosince. Je navíc možné si dopředu připravit těsta a ty nechat odpočívat v lednici a vytáhnout je z ní až ve chvíli, kdy budete připraveni na samotné pečení.

Sněhové vánoční cukroví je dobré péct až poslední týden těsně před Vánocemi a v tomto týdnu je také vhodné plnit a dozdobovat již hotové cukroví.

Kdy plnit vánoční cukroví?

Co se týče plnění vánočního cukroví, tak to je obvykle děláno až zhruba týden před Štědrým dnem. To proto, aby se náplň stihla rozležet, ale zároveň ne příliš brzy na to, aby se na náplň použité suroviny nezačaly brzy kazit.

Jaké cukroví na Vánoce?

Při přípravě vánočního občerstvení se často klade otázka: „Jaké cukroví na Vánoce si letos připravit?“. S nabídkou nekonečného množství receptů na vánoční cukroví je výběr těch nejlepších tou pravou výzvou. Naštěstí pro vás máme řešení! Naše oblíbené vánoční cukroví recepty spojují tradici s kreativitou tak, abyste mohli přinést do vašeho domova nejen vůni sváteční atmosféry, ale také lahodné dobroty. Připravte se na kouzelné vánoční období a zkuste naše tipy na nejlepší vánoční cukroví, které vám přinesou radost a pohodu. Inspirujte se také našimi tipy na vánoční dárky.

Nejlepší vánoční cukroví recepty

Tradiční linecké cukroví

V tomto klasickém receptu se do těsta přidávají rozemleté lískové ořechy, ale použít lze i jiné oříšky. Dvě části drobivých sušenek jsou pak slepeny ovocným džemem a posypány moučkovým cukrem. K přípravě sušenek budete potřebovat též i speciální formy na vykrajování. Dále si připravte:

  • vajíčka – 3 ks
  • cukr – 300 g
  • máslo – 340 g
  • prášek do pečiva 
  • pšeničnou mouku – 450 g
  • mleté ​​ořechy – 170 g
  • ovocný džem 
  • moučkový cukr 

Jak si připravit tradiční linecké cukroví?

  1. Máslo vyšlehejte mixérem, přidejte cukr, a šlehejte do doby než bude nadýchané a bílé. 
  2. Po jednom přidávejte vajíčka a promíchejte. 
  3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte do připravené směsi. Tu uhněťte na vláčné těsto.
  4. Přidejte rozemleté ořechy a rozetřete je stěrkou po celém povrchu.
  5. Těsto dejte na přibližně hodinu do lednice.
  6. Posypte stůl trochou mouky a váleček namažte rostlinným olejem. Vrstvu těsta rozválejte na cca 5 až 6 mm. Pokud se těsto lepí, tak lze přidat trochu mouky. 
  7. Vykrájejte kulaté polotovary – měl by jich být sudý počet. Pomocí formičky udělejte do každé druhé malé dírky.
  8. Předehřejte troubu na 190 °C a pečte cukroví dokud okraje lehce nezhnědnou. Poté nechte sušenky zcela vychladnout.
  9. Na závěr sušenky potřete marmeládou a přiklopte je druhou polovinou s vyříznutou dírkou.
Nejlepší vánoční cukroví recepty - oblíbené linecké cukroví

Ikonické vánoční perníčky

Perníčky jsou neodmyslitelně spjaty s vánočními svátky a tradicemi a díky tomu se jistě dají zařadit mezi nejoblíbenější a nejlepší vánoční cukroví. Tato pochoutka je navíc nejenom lahodným dezertem, ale také může být originální ozdobou vánočního stromku. Nechte vůni koření, jež je tolik typická pro vánoční perníčky, zahalit váš domov a užijte si Vánoce skutečně naplno. Co k tomu budete potřebovat?

  • pšeničnou mouku – 440 g 
  • hnědý cukr – 85 g  
  • med – 200 g 
  • máslo – 115 g 
  • vejce – 1 ks
  • mletý zázvor 
  • mletou skořici 
  • mletý hřebíček 
  • sůl
  • sodu 
  • vaječný bílek 
  • moučkový cukr – 165 g 
  • kyselinu citronovou 

Postup pečení:

  1. V hrnci smíchejte med, cukr, sůl, zázvor, skořici a hřebíček. Tuto aromatickou směs přiveďte na středním plameni za stálého míchání k varu. 
  2. Sundejte pánev z plotny a přidejte jedlou sodu. Hmotu dobře promíchejte.
  3. Přidejte změklé máslo a míchejte dokud se úplně nerozpustí. 
  4. Opatrně rozklepněte vajíčko a přidejte jej do máslovo-medové směsi. 
  5. Postupně přidávájte mouku a hněťte těsto. Položte jej na stůl posypaný moukou, přičemž vrstvu rozválejte na tloušťku kolem 5 až 7 milimetrů.
  6. Vykrojte kupříkladu tvar panáčka pomocí vánočních vykrajovátek.
  7. Perníčky položte na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180°C a pečte 10-12 minut. 
  8. Zatímco sušenky budou chladnout, tak si připravte polevu. Bílky šlehejte s kyselinou citrónovou, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky. Postupně přidávejte moučkový cukr a dále šlehejte.
  9. Polevu přendejte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou a dozdobte jí perníčky.
Ikonické vánoční perníčky

Voňavé vanilkové rohlíčky

Voňavé vanilkové rohlíčky zcela jistě patří mezi nejlepší vánoční cukroví! Kdo si bez nich umí představit Vánoce? Připravte si s námi tyto křehké, jemné a lahodné rohlíčky a navoďte si doma tu správnou vánoční atmosféru.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 200 g másla (pokojové teploty)
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • Moučkový a vanilkový cukr na obalení hotových rohlíčků

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience a vypracujte hladké těsto.
  2. Nechte těsto alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici zabalené ve fólii.
  3. Z vychladnutého těsta válejte menší válečky, nožem rozkrájejte a tvarujte na plech vyložený pečícím papírem rohlíčky do požadovaného tvaru.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 12-15 minut, nebo dokud nejsou lehce zlatavé.
  5. Ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaném s trochou vanilkového cukru. Toto jim dodá krásnou vrstvu sladkosti a aromatu.
nejlepší vánoční cukroví - voňavé vanilkové rohlíčky

Sádlovky plněné marmeládou – Sádlové cukroví

Sádlové cukroví, zvané taktéž sádlovky, patří mezi tradiční staročeské recepty. Jejich příprava je jednoduchá a výsledkem je křehké pečivo, které navíc vypadá na slavnostní tabuli krásně i bez nutnosti zdobení.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g vepřového sádla (teplé, ale ne rozpuštěné)
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g kakaa
  • 1 balení vanilkového cukru
  • marmeláda (rybízová) jako náplň

Postup:

  1. V míse smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto.
  2. Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny.
  3. Následně z něj tvarujeme kuličky, přesuneme je na plech vyložený pečícím papírem a shora do nich vyhloubíme důlky. K tomu nám může posloužit obrácený konec vařečky.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut.
  5. Vychladnuté sádlové cukroví plníme marmeládou, nejlépe rybízovou a necháme je zaschnout.
Sádlovky plněné marmeládou - Sádlové cukroví

Pomerančové cukroví

Je těžké si představit Vánoce bez vůně citrusových plodů. Tyto sušenky mohou být nejenom pomerančové, ale třeba i citronové – pak ucítíte mírnou hořkost. Tyto sušenky lze také dozdobit čokoládou.

Na pomerančové vánoční sušenky budete potřebovat:

  • cukr – 220 g
  • máslo – 100 g
  • vejce – 1 ks
  • pomerančovou šťávu – 30 ml
  • pomerančovou kůru 
  • prášek do pečiva 
  • sůl 
  • pšeničnou mouku – 250 g
  • moučkový cukr

Jak vypadá postup přípravy pomerančových sušenek?

  1. Oloupejte pomeranč a vymačkejte šťávu.
  2. Kůru a cukr dobře rozemelte, aby absorboval citrusové aroma.
  3. Cukr ušlehejte se 100 g měkkého másla do nadýchané hmoty – bude to trvat asi 2 minuty. 
  4. Do másla přidejte vejce a pomerančovou šťávu. Vše znovu promíchejte.
  5. Do vzniklé směsi přidejte suché ingredience (mouku, sůl a prášek do pečiva) a mixérem vytvořte těsto. Bude dost lepivé, proto jej zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice alespoň na hodinu.
  6. Z těsta vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu. Kuličky obalte v posypovém cukru. 
  7. Troubu předehřejte na 180 °C a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte cukroví 15-25 minut.
Pomerančové cukroví

Přečtěte si také, kdy a kde bude probíhat rozsvícení vánočního stromu 2023.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *