RYCHLÁ VEČEŘE: 5 skvělých tipů a nápadů na rychlé večeře

Nevíte, co uvařit a nezbývá Vám moc času? V takovém případě je rychlá večeře ideální volbou! Každý z nás se občas ocitne ve vytíženém a hektickém životním tempu, kdy zbývá jen málo času na přípravu chutné večeře. Právě pro tyto okamžiky přinášíme sbírku pěti skvělých nápadů na rychlé večeře, které vám pomohou si užít výtečné jídlo bez zbytečného shonu. Jak nezůstat s prázdným žaludkem a bez představy, co si snadno připravit k večeři? Jak připravit zdravé jídlo plné chutí bez zdlouhavého procesu přípravy? To vám právě teď prozradíme!

Proč rychlá večeře?

Rychlá večeře je ideální pro každodenní večery, kdy už je člověk unavený po celodenní práci a chtěl by strávit co nejméně času v kuchyni. Mnoho lidí však má pocit, že rychlá večeře musí být nudná a nezajímavá, ale opak je pravdou.

Co si udělat rychlého k večeři? Existuje mnoho rychlých a snadných receptů, které jsou chutné a zdravé. Vyzkoušejte naše recepty na pečeného lososa s bramborovým pyré, bruschettu s rajčaty a mozzarellou, quesadillu s kuřecím masem, omeletu se zeleninou a sýrem nebo kuřecí salát s avokádem a rajčetem! Který recept na rychlé večeře vyzkoušíte jako první? Inspirovat se můžete také našimi tipy na rychlý oběd.

Recepty na teplé rychlé večeře

Pečený losos s bramborovým pyré

Suroviny:

  • 2 kousky lososa
  • 4 středně velké brambory
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 šálku mléka
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobení

Postup:

  • Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si plech na pečení s pečicím papírem.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dejte je vařit do hrnce s osolenou vodou a vařte je, dokud nezměknou. 
  • Na připravený plech položte kousky lososa a pečte je v předehřáté troubě asi 12-15 minut, nebo dokud losos není dokonale propečený.
  • Brambory sceďte a rozmixujte, dokud se nevytvoří hladké pyré. Přidávejte mléko podle potřeby, abyste dosáhli požadované konzistence.
  • Ozdobte čerstvou petrželkou a rychlá teplá večeře je na světě.
Pečený losos s bramborovým pyré - rychlá teplá večeře

Quesadilla s kuřecím masem

Jaké ingredience budete potřebovat?

  • 2 velké tortillové placky
  • 200 g kuřecího masa 
  • 1/2 cibule 
  • 1 paprika 
  • 100 g strouhaného sýra 
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř 
  • zakysaná smetana (sladší) nebo salsa (pálivější)

Jak udělat rychlou večeři? 

Vložte nakrájenou cibuli a papriku na rozehřátou pánev a smažte je asi 5 minut. Poté přidejte uvařené nebo ogrilované kuřecí maso a restujte další 2-3 minuty. Vezměte a rozložte jednu tortillovou placku a nasypte do ní připravenou masovou směs a posypte strouhaným sýrem. Tortillovou placku složte a stejný postup opakujte u dalších placek. 

Opět rozehřejte pánev a dejte na ni quesadillu, kterou smažte 2-3 minuty z každé strany dokud se nezačne sýr rozpouštět. Hotovou quesadillu přeneste na talíř a nechte ji lehce vychladnout. Poté ji nakrájejte na trojúhelníkové kousky a potřete zakysanou smetanou či salsou. Rychlá večeře je na světě!

Quesadilla s kuřecím masem rychlá večeře

Omeleta se zeleninou a sýrem 

Omeleta je levná rychlá večeře, která je navíc zdravá. S receptem si můžete pohrát a přidat další oblíbené zeleniny nebo bylinky dle své chuti.

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 středně velká cibule
  • 1 malá paprika
  • 1 malá rajče
  • 1 hrst čerstvého špenátu,
  • 50 g tvrdého sýra (např. ementál, gouda)
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Olivový olej nebo máslo pro smažení

Postup:

  1. Ve větší míse rozšlehejte vejce společně s mlékem. Osolte a opepřete dle chuti. Přidejte nastrouhaný sýr a dobře promíchejte.
  2. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje nebo másla. Přidejte cibuli nakrájenou najemno a osmahněte ji dozlatova.
  3. Přidejte nakrájenou papriku a rajče a nechte je krátce podusit, aby změkly.
  4. Poté přidejte nasekaný špenát a chvíli ho restujte, dokud nezmenší svůj objem.
  5. Do pánve nalejte směs s vejci.
  6. Smažte omeletu na středním ohni asi 2-3 minuty, dokud spodní strana nezíská zlatavou barvu.
  7. Poté omeletu opatrně obraťte a nechte opéct i druhou stranu asi 1-2 minuty.
  8. Hotovou omeletu přeneste na talíř, případně ji můžete přeložit na polovinu.
  9. Podávejte horkou a podle chuti můžete ozdobit čerstvými bylinkami.
omeleta jako rychlá večeře

Recepty na rychlé studené večeře

Bruschetta s rajčaty a mozzarellou

Pro přípravu této rychlé večeře nakupte čtyři plátky chleba (například ciabatta), dvě středně velká rajčata, 125 gramů mozzarelly a dva stroužky česneku. Dále bude potřeba čerstvá bazalka, extra panenský olivový olej, sůl a čerstvě mletý černý pepř.

Jak si připravit Bruschettu s rajčaty a mozzarellou?

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a do misky nakrájejte rajčata, česnek a bazalku. Pokapejte je olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte tak, aby se všechny přísady hezky spojily.
  2. Plátky chleba položte na plech a potřete je trochou olivového oleje. Přesuňte plech do předehřáté trouby a pečte chleba asi 5 minut, dokud nejsou plátky lehce opečené a křupavé.
  3. Mezitím nakrájejte mozzarellu na tenké plátky. Hotové plátky chleba vyjměte z trouby a dejte je na talíř. Na každý plátek chleba položte plátek mozzarelly a vršek potřete připravenou směsí z rajčat.
Co udělat na večeři? Bruschettu s rajčaty a mozzarellou!

Kuřecí salát s avokádem a rajčaty

Tento osvěžující kuřecí salát s avokádem a rajčaty je skvělou volbou pro rychlé večeře. Kombinace kuřecího masa s avokádem a rajčaty dodá salátu zajímavou texturu a bohatou chuť. Je to jednoduchý a zdravý pokrm, který zasytí a potěší vaše chuťové buňky. Můžete si ho také doplnit o své oblíbené ingredience nebo ho podávat s čerstvým pečivem.

Suroviny:

  • 2 kuřecí prsa
  • 1 avokádo
  • 1 a 1/2 šálku cherry rajčat
  • 1 okurka
  • 1/4 cibule
  • 1/4 šálku koustek feta sýra
  • 1/4 šálku nasekaných čerstvých bylinek (např. petržel, bazalka, koriandr)
  • Šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. V míse smíchejte nakrájené uvařené nebo osmažené kuřecí maso, avokádo, cherry rajčata, okurku, cibuli, feta sýr a čerstvé bylinky.
  2. V hrnečku si připravte zálivku z citronové šťávy, olivového oleje, soli a pepře a promíchejte, aby se ingredience zcela propojily.
  3. Maso a zeleninu přelijte vzniklou zálivkou a řádně promíchejte.
  4. Salát podávejte okamžitě nebo ho dejte do lednice na chvíli, aby se chutě ještě více prolnuly.

Nevybrali jste z těchto receptů? Přečtěte si naši další inspiraci, co uvařit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *