24 nápadů CO UVAŘIT: Inspirace na skvělé obědy i večeře

Tento článek je plný inspirace na skvělé obědy i večeře! Každý z nás se jistě někdy ocitne v situaci, kdy neví, co uvařit k obědu či večeři. Co vařit, když nevím, co vařit? Nechte se inspirovat našimi 24 nápady na skvělé recepty pro každý den. Můžete vyzkoušet tradiční i exotické pokrmy – najdete tu něco od každého.

Polévky

Krémová polévka s brokolicí a květákem

Nevíte, co uvařit k obědu za polévku? Vyzkoušejte krémovou polévku s květákem a brokolicí. Jedná se o lahodnou polévku, která se připravuje z květáku, brokolice, cibule, česneku, smetany a koření. Zelenina se nejprve nakrájí na menší kousky, které se následně osmahnou na pánvi společně s cibulí a česnekem. Poté se zelenina vaří ve vývaru nebo vodě, dokud nezměkne. Po uvaření se zelenina rozmixuje do hladkého krému, přidá se smetana a koření dle chuti.

Krémová polévka s brokolicí a květákem když nevíte co uvařit

Krémová polévka z červené čočky

Krémová polévka z červené čočky je zdravou a chutnou polévkou, která se připravuje z červené čočky, zeleniny (např. mrkve, cibule, česnek), koření a vývaru. Nejprve se zelenina nakrájí na menší kousky a osmahnou se na pánvi společně s česnekem. Poté se přidá červená čočka a zalije se vývarem. Vše se pak vaří do měkka a nakonec se rozmixuje do hladkého krému. Pokrm se dále ochutí kořením dle chuti, přidá se smetana a dochutí se citronovou šťávou. Tato polévka má jemnou a lahodnou chuť s výrazným aroma česneku a koření, a díky červené čočce je také bohatá na vlákninu a bílkoviny.

Co uvařit? Krémová polévka z červené čočky

Zeleninová polévka s cizrnou

Zeleninová polévka s cizrnou je lahodné a zdravé jídlo. Obsahuje plno vitamínů a živin a je tak skvělou volbou pro všechny, kteří neví, co uvařit, a chtějí si po dlouhém dni dát zdravou a výživnou večeři. Tento recept je navíc snadno připravitelný a lze jej upravovat podle individuálních chutí

Zeleninová polévka s cizrnou

Vietnamská polévka Pho s hovězím masem a bylinkami

Vietnamská kuchyně je známá svými výživnými a chutnými polévkami ze silných vývarů. Polévka Pho se skládá z hovězího vývaru, rýžových nudlí, bylinek a kousků hovězího masa, ale lze ji připravit i jako vegetariánskou verzi. Typickou chuť zde tvoří kardamom, skořice a hřebíček. Díky svému unikátnímu kořeněnému aroma je Pho oblíbenou alternativou klasické polévky.

Pho s hovězím masem a bylinkami

Francouzská cibulačka

Francouzská cibulačka, také známá jako francouzská cibulová polévka, je klasickým francouzským pokrmem. Skládá se z husté a syté cibulové polévky s křupavou vrstvou grilovaného sýra na povrchu. Hlavními ingrediencemi jsou cibule, vývar, sůl, pepř, máslo, olivový olej a sýr. Cibule se dusí na másle a olivovém oleji, dokud nezkaramelizuje, poté se zalije vývarem a vaří se, dokud není měkká. Nakonec se polévka posype se sýrem a zapeče se v troubě, dokud sýr nezíská křupavou strukturu. Francouzská cibulačka se často podává s křupavým pečivem nebo topinkami a je oblíbená po celém světě pro svou bohatou chuť a konzistenci.

Francouzská cibulačka

Co uvařit s rýží?

Zeleninové rizoto s parmazánem

Nevíte, co uvařit k obědu či večeři a nemáte na přípravu moc času? Zeleninové rizoto s parmazánem je skvělou a rychlou volbou oběda či večeře. Rizoto je původem z Itálie a dnes je populární po celém světě. Parmazán dodává pokrmu bohatou a sýrovou chuť, která se krásně snoubí se zeleninou. Toto rizoto je také dobré na spotřebování sezónní zeleniny. Dodá tělu dávku vitamínů a minerálů. 

Zeleninové rizoto s parmazánem

Kari z kuřecího masa s rýží

Kari z kuřecího masa s rýží je jedním z nejoblíbenějších jídel v jihovýchodní Asii. Používá se aromatická a pikantní směs koření. Ta dává kari jeho charakteristickou chuť, která se mísí s kuřecím masem, zeleninou a kokosovým mlékem. Touto směsí můžete vytvořit neodolatelně lahodnou kombinaci chutí. Kari se hodí jak k rýži, ale také k chlebu nebo naanu. Pokud hledáte, co uvařit k obědu či večeři a máte chuť na exotický a lahodný pokrm, toto jídlo je pro vás určitě tím pravým!

Kari z kuřecího masa s rýží

Špenátové rizoto s krevetami

Špenátové rizoto s krevetami spojuje krémové rizoto s osvěžujícím špenátem a sladkými krevetami. Krevety jsou zdrojem bílkovin a špenát je zase plný vitamínů a minerálů. V kombinaci tvoří skvělou volbu pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a chutně. Jestliže hledáte, co uvařit k večeři, tento recept je zcela ideální pro večeři s rodinou a přáteli nebo také pro romantický večer ve dvou. 

Špenátové rizoto s krevetami když nevíte co uvařit

Španělská paella s kuřecím masem a krevetami

Paella je tradiční španělské jídlo, ve kterém najdete rýži, zeleninu, maso i mořské plody. Jedním z nejznámějších typů paelly je ta s kuřecím masem a krevetami. Ta vám může svojí bohatou chuťovou paletou připomenout vůni středomořského pobřeží. Tento pokrm se většinou připravuje ve speciální pánvi, tzv. „paellera„. Díky přípravě v této pánvi docílíte perfektně uvařené rýže a zachováte plnou chuť všech ingrediencí.

Španělská paella s kuřecím masem a krevetami

Pokrmy s bramborem

Řízek s vařeným bramborem

Když nevíte, co vařit k víkendovému obědu, řízek je sázka na jistotu. Řízek s vařeným bramborem je oblíbený český pokrm, který se skládá z plátku masa, který se obalí v trojobalu a smaží na oleji, a z vařených brambor, které se podávají jako příloha. Řízky můžete udělat z různých druhů masa a různou kombinací koření a způsobu jejich obalení a přípravy z nich můžete vykouzlit mnoho různých chutí. Kromě klasických řízků můžete například vyzkoušet řízky v těstíčku, řízky v jogurtu, nebo třeba obrácené řízky.

Co uvařit - Řízek s vařeným bramborem

Zapečené brambory s lososem a špenátem

Zapečené brambory s lososem a špenátem spojují sytou chuť brambor s lehkostí lososa a osvěžujícím špenátem. Tento recept obsahuje dokonalou kombinaci zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. To z tohoto jídla tvoří výživný a sytý pokrm. Špenát dodává jídlu osvěžující a zdravou chuť, která skvěle ladí s ostatními ingrediencemi. 

Zapečené brambory s lososem a špenátem

Pečená sladká brambora s kozím sýrem a medem

Pečená sladká brambora s kozím sýrem a medem je dokonale chutnou kombinací sladkého a slaného. Pečená sladká brambora je zdrojem velkého množství vitamínů, minerálů a vlákniny. Kozí sýr pak jídlu dodává unikátní výraznou chuť. Jestli chcete vyzkoušet něco nového, co uvařit, kombinace těchto ingrediencí vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek, který určitě stojí za vyzkoušení. Tento pokrm lze jíst jako přílohu i samostatně.

Pečená sladká brambora s kozím sýrem a medem

Co uvařit s těstovinami?

Mexická těstovinová směs s fazolemi, kukuřicí a rajčaty

Pokud nevíte, co uvařit a hledáte něco exotického, mexická těstovinová směs s fazolemi, kukuřicí a rajčaty by mohla být pro vás tou správnou volbou. Toto jídlo kombinuje zeleninu, fazole a koření v jednom úžasném pokrmu. Pokud máte rádi pikantní jídla, určitě si tuto mexickou těstovinovou směs zamilujete. 

Inspirovat se také můžete dalšími recepty z oblíbené mexické kuchyně, jako jsou například Fajitas s kuřecím masem nebo Mexické quesadilly.

Mexická těstovinová směs s fazolemi, kukuřicí a rajčaty

Špagety carbonara

Špagety carbonara jsou tradiční italské jídlo, které má mnoho příznivců po celém světě. Tento jednoduchý, ale chutný těstovinový pokrm se vyrábí ze základních surovin, které vždy najdete ve vaší kuchyni. Na přípravu vám budou stačit kvalitní špagety, vejce, slanina, sůl a pepř. Jestli hledáte rychlý a chutný recept, co uvařit na večeři nebo oběd, špagety carbonara jsou jistě skvělou volbou.

Špagety carbonara

Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou jsou klasickým italským pokrmem, který se skládá z jednoduchých a cenově dostupných surovin. Hlavní složkou lahodné omáčky jsou oloupaná rajčata, která se podusí spolu s cibulí a česnekem, a následně se přidá bazalka, oregáno a mleté maso. Tato omáčka se obvykle podává s těstovinami, jako jsou špagety, penne nebo tagliatelle. Tento jednoduchý a chutný pokrm je oblíbený po celém světě a jeho příprava nevyžaduje žádné speciální kuchařské schopnosti, proto je skvělou volbou, pokud nevíte, co uvařit.

Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Co uvařit – další inspirace

Pečené kuřecí křídla s barbecue omáčkou a zeleninovým salátem

Když se řekne americká kuchyně, určitě se vám vybaví kuřecí křídla s výraznou pikantní barbecue omáčkou. Křídla jsou upečená do křupava v medové marinádě. K nim se podává sladká, avšak pikantní barbecue omáčka, která s masem dokonale souzní. Pro dostatek vitamínů si ke křídlům můžete připravit osvěžující zeleninový salát podle chuti. 

Co uvařit na oběd? Pečené kuřecí křídla s barbecue omáčkou

Quiche se špenátem a sýrem

Quiche se špenátem a sýrem je klasický pokrm francouzské kuchyně. Jedná se o slaný koláč z křehkého těsta s lahodnou náplní ze špenátu a sýru. Užijete si ho především díky jeho jednoduchosti a chutnosti. Tento pokrm existuje v mnoha různých variantách s různými náplněmi, jako jsou například slanina, šunka, zelenina nebo sýr a lze ho podávat jak teplý, tak i studený. 

Co uvařit na oběd? Quiche se špenátem a sýrem

Bruschetta s rajčaty a bazalkou

Bruschetta s rajčaty a bazalkou je italský pokrm, který se podává jako předkrm nebo jako lehká večeře. Pro jeho přípravu se používá italský chléb ciabatta nebo baguette, který se opeče na grilu nebo v troubě a poté se potře olivovým olejem a česnekem. Na opečený chléb se pak dávají nakrájená rajčata, čerstvá bazalka, sůl a pepř a může se přidat také sýr, například mozzarella nebo parmazán.

Bruschetta s rajčaty a bazalkou

Vegetariánské curry s kokosovým mlékem a zeleninou

Vegetariánské curry s kokosovým mlékem a zeleninou pochází původně z thajské a indické kuchyně. Hlavní složkou tohoto jídla je směs zeleniny, jako je mrkev, cibule, cuketa a paprika. Všechno je pak podušeno v kokosovém mléce s přidáním koření a bylinek. Kokosové mléko dodává krémovou konzistenci a lahodnou chuť.

Vegetariánské curry s kokosovým mlékem a zeleninou

Grilovaná zelenina s mozzarellou a balzamikovým octem

Grilovaná zelenina s mozzarellou a balzamikovým octem je jasnou volbou pro milovníky zdravého a chutného jídla. Ideálně si ho uvařte v horkých letních dnech na oběd nebo večeři. Grilovaná zelenina je zdrojem vitamínů a minerálů a nabízí lahodnou chuť a vůni. Kombinace mozzarelly a balzamikového octa dodá zelenině sladkou a jemně nakyslou chuť. Tento pokrm můžete podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k různým druhům masa. 

Grilovaná zelenina s mozzarellou a balzamikovým octem

Čínské jarní závitky s krevetami

Čínská kuchyně se pyšní mnoha tradičními pokrmy. Jedním z nich jsou právě jarní závitky, které jsou oblíbené po celém světě. Jsou lehkou a chutnou alternativou k těžším jídlům. Tento recept je plný zdravých a výživných ingrediencí. Skládá se z tenkých plátků rýžového papíru, které se plní směsí krevet, zeleniny a bylinek. Krevety se často používají jako hlavní ingredience závitků, ale mohou být nahrazeny jiným druhem masa. Jarní závitky se obvykle podávají s dipem ze sójové omáčky, česneku a chilli.

čínské jarní závitky s krevetami

Stále nevíte, co uvařit? Zkuste sladký oběd!

Palačinky s ovocem a šlehačkou 

Palačinky s ovocem a šlehačkou jsou oblíbeným sladkým pokrmem, který vyžaduje pouze pár surovin a jehož příprava je velmi jednoduchá. Tekuté těsto je vytvořeno z mouky, mléka, vajec a cukru a následně se naběračkou lije na rozpálenou pánvičku do podoby tenkých placek a smaží se z obou stran. Palačinky se poté podávají s nakrájeným ovocem podle chuti, nejčastěji s banány, jahodami nebo borůvkami, a zdobí se šlehačkou a trochou javorového sirupu. Oblíbené jsou taktéž palačinky s marmeládou nebo různými druhy krémů.

Tvarohové šišky s mákem

Mezi oblíbené sladké recepty se zcela jistě řadí také tvarohové šišky s mákem. Těsto se připravuje z tvarohu, mouky, vajec, cukru a soli, a po vytvoření „šišek“ se vaří ve vodě. Po uvaření se šišky posypou mletým mákem a moučkovým cukrem a polijí se rozehřátým máslem. Tvarohové šišky také můžete vyzkoušet posypat opraženou strouhankou a moučkovým cukrem. Jedná se o rychlé a velmi levné jídlo, které je taktéž skvělou volbou, pokud nevíte, co vařit.

Buchtičky s krémem neboli buchtičky se šodó

Buchtičky s krémem jsou sladkým pokrmem, který se skládá z měkkých nadýchaných buchet přelitých sladkým krémem. K přípravě buchet se používá kynuté těsto z mouky, cukru, mléka, droždí a vejce, které se nechá nakynout a následně se z něj tvoří menší kuličky a upečou se v troubě. Pro krém se používá smetana, mléko, cukr a vanilkový pudink. Když nevíte co uvařit k obědu, můžete si spolu s tímto jídlem zavzpomínat na časy, kdy tento pokrm připravovaly naše babičky.

Rychlý oběd z kotlety
rychlý oběd bez masa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *