Zavařování masa: Jak zavařit maso do sklenic na dovolenou?

Chystáte se na dovolenou a chcete ušetřit tím, že si s sebou přivezete jídlo? Pokud jste milovníkem dobrého jídla, nemusíte se na dovolené spoléhat pouze na instantní pokrmy či sušené potraviny. V takovém případě se vám určitě bude hodit znalost toho, jak na zavařování masa tak, aby se nezkazilo i na dlouhé cestě do zahraničí. Správně zavařené maso je navíc schopno přečkat i dlouhou dobu bez chladničky, tudíž si jej díky zavaření můžete vzít třeba i do kempu a užít si v něm nefalšované masové hody.

Zavařování masa

Zavařování masa do sklenic je skvělým způsobem, jak si uchovat čerstvost masa a mít připravené chutné jídlo i v nepříznivých podmínkách. Buďte kreativní a zkuste různé druhy masa, koření a omáček, abyste si vytvořili skvělé zásoby výživných a rychlých obědů pro své dobrodružné výlety či dovolenou.

Zavařování masa

Možnosti, jak zavařit maso

Jak správně zavařit maso? Nejčastěji využívanou možností je nechat jej zavařit ve vlastní šťávě, která jej při správně provedeném postupu dostatečně ochrání před brzkým zkažením. Na krátkou dovolenou tedy není potřeba vymýšlet žádné složitosti a můžete se vrhnout do zavaření masa ve vlastní šťávě.

Avšak pokud se vaše dovolená protáhne, nebo jestliže chcete mít jistotu, že maso vydrží i náročnější podmínky, tak lze uvažovat i o jiném způsobu zavaření masa. S výdrží masa ve sklenici pomůže kupříkladu přidání soli, jež dokáže životnost zavaření prodloužit klidně i o měsíce. Stejně tak můžete přidat i med či mléko, jež jsou rovněž skvělými konzervanty.

Čím je maso sušší, tím je pochopitelně méně náchylné ke kažení, tudíž před zavařením masa jej můžete nechat chvilku vysychat. Nepodceňte ani důkladné umytí a utěsnění sklenice.

Postup zavaření masa do sklenice na dovolenou

Při výběru metody zavaření záleží na tom, jestli budete mít možnost na dovolené ještě maso nějak tepelně upravovat. Předpokládejme ale, že maso si již předpřipravíte doma tak, abyste se pak s jeho vařením nemuseli obtěžovat na dovolené.

Jak zavařit pečené maso do sklenic? 

Potřebovat k tomu budete litrovou zavařovací sklenici na jednu až dvě porce, vodu, sůl a v neposlední řadě i samotné maso – je přitom jedno, jestli dáte přednost hovězímu či vepřovému. Maso nejprve nakrájejte na větší kostky o velikosti přibližně 2-3 cm, přičemž předem ještě důkladně očistěte zavařovací sklenice. Do nich pak dejte maso s vodou tak, aby ve sklenici zbyl dostatečný vzduchový prostor.

Kolik vody přidat? Ideální poměr vody představuje 300 ml na jednu sklenici. Myslete na to, že během zavařování bude maso lehce bobtnat, proto sklenici naplňte maximálně do 3/4. Poté zavařovací sklenici důkladně zavíčkujte a dejte ji do horké sterilizační lázně. 

Ideální délka zavařování masa

Jak dlouho zavařovat vepřové maso? A jak dlouho hovězí či kuřecí? V případě prvních dvou druhů mas platí, že by se měla zavařovat přibližně dvě a půl hodiny při teplotě alespoň 100 stupňů. Ideální je tento časový úsek rozdělit do dvou dnů během nichž nechte maso vždy zavařovat minimálně jednu celou hodinu.

Kuřecí maso je z tohoto pohledu méně náročné, zavařovat stačí pouze pár desítek minut. Na druhou stranu se jedná o nejméně vhodné maso k zavařování. Tudíž pokud si chcete dopřát masové hody na dovolené, tak jednoznačně doporučujeme volit vepřové či hovězí maso.

Po ukončení zavařování vyjměte sklenice z hrnce a nechte je postupně chladnout na pokojovou teplotu otočené dnem vzhůru. Během chlazení by měly víčka vytvořit vakuový efekt. Skladujte zavařené maso na chladném a suchém místě.

zavařené maso

Tipy na zavařování masa a nakládání s ním 

Mezi jednotlivými zavařovacími cykly je vhodné nechat přestávku alespoň 24 hodin, ideálně 36 hodin. Ačkoliv je lepší sterilizovat maso nadvakrát, tak i sterilizování provedené pouze jednou je dostatečné a nemusíte mít obavy o kvalitu a bezpečnost zavařeného masa. Pro lepší chuť můžete vodu nahradit vývarem a sklenici vyložit sádlem.

Jak zavařit maso do sklenic na dovolenou? To už nyní víte, na závěr se tedy ještě pověnujme tomu, jak se zavařeninou nakládat. Základem je vyvarovat se tomu, aby musela být vystavena přímému slunečnímu záření a vysokým teplotám. Pokud si tedy s sebou vezmete zavařené maso ve sklenicích, tak se jej snažte po celou dobu udržovat v tepelně izolovaných taškách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *