3 skvělé recepty z hub: Užijte si houbařské období naplno!

Vyrazili jste do lesa, nasbírali jste plný košík hub a teď nevíte, co si s nimi počít? Zajímá vás, co dělat s hřiby, jaká jídla z čerstvých hub připravit a na co si dát během přípravy houbových jídel pozor? Představíme vám ty nejlepší recepty z hub, po kterých se bude olizovat celá rodina.

Skvělé recepty z hub

Smaženice z hub

Jak upravit čerstvé houby? Pokud máte v košíku hned několik druhů hub, udělejte si k večeři smaženici. Poradíme vám, jak na to, i na co si dát během přípravy smaženice pozor. Na smaženici budete potřebovat 500 gramů čerstvých hub, trochu másla nebo sádla, cibuli, 5 vajíček, sůl, kmín, pepř.

Postup přípravy

Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Následně cibuli orestujte na másle či na sádle a přidejte k ní na plátky nakrájené houby. Přisypte kmín a na mírném plameni za občasného míchání duste asi deset minut, než se odpaří všechna tekutina. Přidejte vajíčka, promíchejte, krátce osmažte a nakonec dochuťte solí a pepřem.

Několik užitečných tipů pro přípravu smaženice

K přípravě smaženice vždy použijte mladé a zdravé houby, které jsou tvrdé. (Použijete-li houby přerostlé, změní se smaženice na pánvičce v nehezkou mazlavou hmotu).  Pamatujte také, že smaženice bude chutnější, pokud použijete-li více druhů hub. Fantazii se meze nekladou. Výhodou smaženice je totiž mimo jiné to, že ji lze připravovat v podstatě ze všech druhů hub. Užitečný pro vás může být i trik s vajíčkem. Vajíčko musíte těsně před nalitím na pánvičku našlehat v misce metličkou a nesmíte ho na pánvičce smažit příliš dlouho. Jen tak bude smaženice jemná a vláčná.

smaženice z hub

Houbová polévka se smetanou

Houbová polévka je dalším jídlem, do kterého se hodí jakékoliv houby. Použít tedy můžete nejen hříbky nebo babky, ale třeba i lišky nebo bedly. (Mimo sezónu lze polévku vařit i z hub sušených.) Co budete na houbovou polévku potřebovat? Houby (asi 500 gramů), cibuli, brambory (rovněž 500 gramů), trochu másla, trochu mouky, 250 ml sladké smetany, sůl, kmín a petrželku na ozdobu.

Postup přípravy houbové polévky

Oloupejte a na kostičky nakrájejte cibuli a vložte ji do hrnce. Přidejte na plátky nakrájené houby, sůl, kmín a trochu másla. Za občasného míchání nechte chvíli podusit. Až budou houby měkké, přidejte na kostičky nakrájené brambory a vše zalijte litrem vody. Vařte, dokud nebudou brambory měkké a poté polévku zahustěte světlou jíškou. Vařte asi 15 minut. Nakonec do polévky opatrně a za stálého míchání vmíchejte smetanu. Polévku už nevařte, pouze dosolte.

Houbová omáčka neboli hříbkajda

Co dělat s hřiby? Není nic jednoduššího, než z nich uvařit hříbkovou omáčku, tzv. hříbkajdu. Potřebovat budete čerstvé hřiby, cibuli, lžíci oleje, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, lžičku drceného kmínu, sůl, pepř, 250 ml smetany, 1 lžíci mouky.

Postup přípravy houbové omáčky

Oloupejte a najemno nakrájejte cibuli. Zpěňte ji na oleji a přidejte na kousky nakrájené houby, bobkové listy, nové koření a kmín. Restujte houby do změknutí a poté zalijte vodou a krátce povařte. Nakonec přilijte smetanu smíchanou s hladkou moukou a asi 15 minut vařte. Osolte a opepřete.

houbová omáčka recepty z hub

Vyzkoušejte uvařit také Kotrč recept nebo naše oblíbené 3 václavky recepty.

Pokrmy z hub a na co si dát pozor!

Houby jsou skvělým zpestřením jídelníčku. Musíte je však umět nejen sbírat, ale i upravovat. Co se dá udělat z hub? Kromě smaženice, houbové polévky nebo houbové omáčky lze z hub připravit i pomazánky nebo třeba houbové řízky. Možností je mnoho. Vždy je však nutné dodržovat několik zásad. Jen tak vás z houbových pokrmů nikdy nebude bolet žaludek.

    • sbírejte jen houby, které bezpečně znáte
    • nenechte houby zapařit (houby sbírejte do košíku, nikoliv do igelitového sáčku)
    • houby nekonzumujte syrové
    • nejezte příliš mnoho hub najednou (maximální dávka by měla být asi 150 až 200 gramů)
    • pokrmy z hub uchovávejte v chladničce maximálně 6 hodin

Houby můžete také usušit a uchovat je tak na delší dobu pro následné zpracování. Přečtěte si, jak sušit houby v troubě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *