
4 REBARBORA RECEPTY: Co z ní připravit a jak ji zavařit?
19. května 2023Tento článek vám představí přírodní léčivku zvanou rebarbora a nabídne čtyři jednoduché rebarbora recepty, které si můžete připravit sami doma. Jaké jsou hlavní zdravotní přínosy rebarbory? Na co je rebarbora dobrá, co z ní připravit a jak se rebarbora zavařuje? To vše se dočtěte na následujících řádcích. Který z receptů s rebarborou vyzkoušíte?
Obsah článku
Na co je dobrá rebarbora?
Rebarbora obsahuje přírodní antioxidanty a vlákninu, které pomáhají odstraňovat toxiny z těla a podporují zdravou funkci trávicího systému. Obsah vlákniny v rebarboře tedy napomáhá správnému trávení a prevenci zažívacích problémů. Rebarbora je dále bohatá i na vitamíny C, vitamín K, vápník, železo a další důležité živiny, které podporují imunitní systém, zdravé kosti a krevní srážlivost. Díky obsahu fytonutrientů a antioxidantů navíc rebarbora dokáže pomáhat snižovat záněty v těle a přispívat k celkovému zdraví.
Rebarbora recepty
Výborný rebarbora koláč
K přípravě chutného koláče s rebarborou budete potřebovat 300 gramů čerstvé rebarbory, 200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla a 150 gramů cukru. Dále si pro přípravu tohoto receptu nakupte i dvě vajíčka, mléko (potřeba bude 120 ml), prášek do pečiva, vanilkový a moučkový cukr a sůl.
Jak na samotnou přípravu? Začněte oloupáním a nakrájením rebarbory na menší kousky, a osolte jí, díky čemuž lehce změkne. Předehřejte troubu na 180 °C a ve velké misce smíchejte máslo, vejce, mléko a cukr. Do směsi pak ještě přisypte mouku, prášek do pečiva a špetku soli, a vše důkladně promíchejte, aby vzniklo těsto. Do těsta pak vmíchejte připravenou rebarboru (případně vanilkový cukr, pokud máte radši sladší koláče) a vložte jej na vymazaný plech do trouby.
Koláč pečte přibližně 40-45 minut, nebo dokud nebude propečený a nechytí zlatavou barvu. Následně vyndejte koláč z trouby a nechte ho chvíli vychladnout. Poté ho můžete posypat moučkovým cukrem a výborné svačiny do školy i do práce jsou na světě.

Hovězí s rebarborou – výživný rebarbora recept
Nakrájejte 500 gramů masa hovězího na menší kousky. V hrnci zahřejte olej a orestujte maso. Přidejte středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky a osmahněte ji společně s masem. Poté přidejte dva stonky rebarbory nakrájené na menší kousky a vše promíchejte.
Poté přidejte 200 ml vývaru (masového nebo zeleninového), přiklopte hrnec a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud maso nezměkne a rebarbora se nezačne rozpadat. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. A podávejte s rýží nebo s bramborami.
Rebarborový salát
Pakliže se vám nechce pouštět do složitého a zdlouhavého vaření a pečení, tak pro vás máme alternativu v podobě jednoduchého rebarbora receptu, který si dokážete připravit během pár minut i bez zkušeností s vařením. Jak na přípravu skvělého rebarborového salátu?
Nejprve nakrájejte stonky rebarbory na tenké plátky. Poté smíchejte rebarboru s čerstvými jahodami (nakrájenými na čtvrtky), dalším sezónním ovocem dle výběru a několika lístky máty, které dodají salátu potřebný říz. Následně ještě přidejte trochu cukru a citronové šťávy k vyvážení chutí.
Nechte salát odpočinout v lednici asi 15 minut, aby se chutě propojily. A podávejte jakožto osvěžující letní předkrm.

Jak se zavařuje rebarbora?
Zavařování rebarbory je skvělým způsobem, jak rebarboru uchovat a moct ji následně využívat i mimo sezónu. Zde je jednoduchý návod na zavařování rebarbory:
- Rebarboru umyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Připravte si sladký nálev, který bude zavařenou rebarboru konzervovat a dodá jí chuť. Smíchejte vodu s cukrem ve vhodném hrnci, přiveďte k varu a následně vařte 5-10 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a nálev nezíská sirupovou konzistenci.
- Přidejte nakrájenou rebarboru do horkého nálevu a vařte 1-2 minuty. Pokud preferujete měkčí rebarboru, můžete prodloužit dobu vaření.
- Sterilizujte sklenice i víčka a sklenice naplňte rebarborou s nálevem. Uzavřete sklenice víčkem a pevně utáhněte.
- Naplněné sklenice vložte do velkého hrnce s vodou a přiveďte vodu k varu. Vařte přibližně 10-15 minut. Poté sklenice opatrně vyjměte z hrnce a nechte je vychladnout položené dnem nahoru.
Zavařená rebarbora je skvělá jak samotná, tak i jako přísada do koláčů, dortů, palačinek, džemů, omáček a dalších dezertů.
-
NOVOLUNÍ ŘÍJEN 2023 a zatmění: Zatmění, harmonie a krása
Novoluní říjen 2023 přináší jedinečnou energii rovnováhy, vztahů a estetiky. Zjistíte, jak využít energii ve vztazích, spravedlnost a estetiku v životě.
-
Stříhání růží na podzim zaručí bohaté květy příští rok!
Růže vás nádhernými květy okouzlují po celý rok. V článku se dozvíte, kdy a jak na správné stříhání růží na podzim a jak pečovat o nastříhané růže.
-
2x Kotrč recept aneb jak si pochutnat na této lahodné houbě
Kotrč recept je pro všechny gurmány, kteří si pochutnají na skvělé chuti. Článek vás provede světem kotrče a představí vám lahodné recepty.