4 REBARBORA RECEPTY: Co z ní připravit a jak ji zavařit?

Tento článek vám představí přírodní léčivku zvanou rebarbora a nabídne čtyři jednoduché rebarbora recepty, které si můžete připravit sami doma. Jaké jsou hlavní zdravotní přínosy rebarbory? Na co je rebarbora dobrá, co z ní připravit a jak se rebarbora zavařuje? To vše se dočtěte na následujících řádcích. Který z receptů s rebarborou vyzkoušíte?

Na co je dobrá rebarbora? 

Rebarbora obsahuje přírodní antioxidanty a vlákninu, které pomáhají odstraňovat toxiny z těla a podporují zdravou funkci trávicího systému. Obsah vlákniny v rebarboře tedy napomáhá správnému trávení a prevenci zažívacích problémů. Rebarbora je dále bohatá i na vitamíny C, vitamín K, vápník, železo a další důležité živiny, které podporují imunitní systém, zdravé kosti a krevní srážlivost. Díky obsahu fytonutrientů a antioxidantů navíc rebarbora dokáže pomáhat snižovat záněty v těle a přispívat k celkovému zdraví.

Rebarbora recepty

Výborný rebarbora koláč

K přípravě chutného koláče s rebarborou budete potřebovat 300 gramů čerstvé rebarbory, 200 gramů hladké mouky, 100 gramů másla a 150 gramů cukru. Dále si pro přípravu tohoto receptu nakupte i dvě vajíčka, mléko (potřeba bude 120 ml), prášek do pečiva, vanilkový a moučkový cukr a sůl.

Jak na samotnou přípravu? Začněte oloupáním a nakrájením rebarbory na menší kousky, a osolte jí, díky čemuž lehce změkne. Předehřejte troubu na 180 °C a ve velké misce smíchejte máslo, vejce, mléko a cukr. Do směsi pak ještě přisypte mouku, prášek do pečiva a špetku soli, a vše důkladně promíchejte, aby vzniklo těsto. Do těsta pak vmíchejte připravenou rebarboru (případně vanilkový cukr, pokud máte radši sladší koláče) a vložte jej na vymazaný plech do trouby. 

Koláč pečte přibližně 40-45 minut, nebo dokud nebude propečený a nechytí zlatavou barvu. Následně vyndejte koláč z trouby a nechte ho chvíli vychladnout. Poté ho můžete posypat moučkovým cukrem a výborné svačiny do školy i do práce jsou na světě. 

Výborný rebarbora koláč

Hovězí s rebarborou – výživný rebarbora recept

Nakrájejte 500 gramů masa hovězího na menší kousky. V hrnci zahřejte olej a orestujte maso. Přidejte středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky a osmahněte ji společně s masem. Poté přidejte dva stonky rebarbory nakrájené na menší kousky a vše promíchejte. 

Poté přidejte 200 ml vývaru (masového nebo zeleninového), přiklopte hrnec a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud maso nezměkne a rebarbora se nezačne rozpadat. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. A podávejte s rýží nebo s bramborami.

Rebarborový salát

Pakliže se vám nechce pouštět do složitého a zdlouhavého vaření a pečení, tak pro vás máme alternativu v podobě jednoduchého rebarbora receptu, který si dokážete připravit během pár minut i bez zkušeností s vařením. Jak na přípravu skvělého rebarborového salátu?

Nejprve nakrájejte stonky rebarbory na tenké plátky. Poté smíchejte rebarboru s čerstvými jahodami (nakrájenými na čtvrtky), dalším sezónním ovocem dle výběru a několika lístky máty, které dodají salátu potřebný říz. Následně ještě přidejte trochu cukru a citronové šťávy k vyvážení chutí.

Nechte salát odpočinout v lednici asi 15 minut, aby se chutě propojily. A podávejte jakožto osvěžující letní předkrm.

Rebarbora recepty: Rebarborový salát

Jak se zavařuje rebarbora?

Zavařování rebarbory je skvělým způsobem, jak rebarboru uchovat a moct ji následně využívat i mimo sezónu. Zde je jednoduchý návod na zavařování rebarbory:

  1. Rebarboru umyjte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Připravte si sladký nálev, který bude zavařenou rebarboru konzervovat a dodá jí chuť. Smíchejte vodu s cukrem ve vhodném hrnci, přiveďte k varu a následně vařte 5-10 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a nálev nezíská sirupovou konzistenci.
  3. Přidejte nakrájenou rebarboru do horkého nálevu a vařte 1-2 minuty. Pokud preferujete měkčí rebarboru, můžete prodloužit dobu vaření.
  4. Sterilizujte sklenice i víčka a sklenice naplňte rebarborou s nálevem. Uzavřete sklenice víčkem a pevně utáhněte.
  5. Naplněné sklenice vložte do velkého hrnce s vodou a přiveďte vodu k varu. Vařte přibližně 10-15 minut. Poté sklenice opatrně vyjměte z hrnce a nechte je vychladnout položené dnem nahoru.

Zavařená rebarbora je skvělá jak samotná, tak i jako přísada do koláčů, dortů, palačinek, džemů, omáček a dalších dezertů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *