Bezlepkové recepty hlavní jídla nemusí být nudné ani složité na přípravu. Naopak, bez lepku lze připravit lahodné pokrmy, které si užije celá rodina. Ať už máte celiakii, citlivost na lepek, nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, možností je nespočet. Vyzkoušejte těchto pět skvělých receptů, které jsou nejen zdravé, ale i plné chuti.
Obsah článku
Bezlepkové recepty hlavní jídla
Bezlepkové hlavní chody nejsou jen nutností pro celiaky, ale stávají se i oblíbenou volbou mnoha lidí, kteří chtějí odlehčit jejich jídelníček. Věděli jste, že přirozeně bezlepkové potraviny jako quinoa, batáty nebo luštěniny nejen nahrazují klasické přílohy, ale také dodávají více vlákniny a živin?
Quinoia je podle úryvku na webu lekarna.cz „… prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Z jejích semínek se mele mouka nebo se používá k přípravě kaše a zahušťování polévek.“. Třeba taková polenta byla dříve v Itálii „jídlem chudých“, dnes ji ale najdete i v luxusních restauracích jako bezlepkovou lahůdku!
Z čeho vařit na oběd bez lepku?
Na oběd bez lepku můžete vařit z celé řady přirozeně bezlepkových surovin, které jsou chutné, zdravé a výživné.
- Maso a ryby – kuřecí, hovězí, vepřové, krůtí, losos, pstruh (pozor na marinády, některé mohou obsahovat lepek)
- Zelenina – cuketa, lilek, paprika, mrkev, batáty, brokolice, špenát
- Přílohy – rýže, quinoa, pohanka, jáhly, polenta, brambory
- Luštěniny – čočka, cizrna, fazole, hrách (ideální do salátů, polévek i hlavních jídel)
- Bezlepkové mouky – kukuřičná, rýžová, mandlová, kokosová (na zahušťování omáček nebo přípravu placek)
- Mléčné výrobky – tvrdé sýry, přírodní jogurty, smetana (pozor na některé ochucené produkty, které mohou obsahovat lepek)
Pokud hledáte inspiraci na rychlý bezlepkový oběd, zkuste například pečené kuře s batátovým pyré, rizoto s houbami a parmazánem nebo lososa s quinoovým salátem. Stačí jen sáhnout po správných ingrediencích a chutné jídlo máte na stole!
Zhubněte pomocí tukožroutské polévky!
Bezlepkové recepty s masem i bez
Hledáte inspiraci, co uvařit jako hlavní jídlo bez lepku? Možností je spousta. Bezlepková kuchyně není jen o vynechání klasické mouky, naopak otevírá dveře k novým chutím a kreativním receptům. Ať už máte chuť na vydatné maso, lehké vegetariánské jídlo nebo zdravou alternativu klasických pokrmů, vyzkoušejte některý z těchto lahodných receptů.
Kuřecí prsa v mandlové krustě s pečenými batáty
Toto jídlo je skvělou kombinací křupavosti a jemné chuti. Místo klasické strouhanky použijeme mleté mandle, které dodají kuřeti lahodnou oříškovou chuť.
Suroviny:
- 2 kuřecí prsa
- 100 g mletých mandlí
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 2 batáty
- olivový olej
Kuřecí prsa osolte, opepřete a obalte v rozšlehaném vejci a mletých mandlích. Pečte v troubě na 180 °C asi 25 minut. Batáty nakrájejte na hranolky, pokapte olivovým olejem a pečte do zlatova. Jednoduché, výživné a skvěle chutnající jídlo, které si oblíbí celá rodina.
Hovězí chilli con carne s rýží
Pikantní mexická klasika, která je přirozeně bezlepková. Kombinace mletého hovězího masa, fazolí a rajčat vytvoří syté a chutné jídlo.
Suroviny:
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka červených fazolí
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky a chilli
- 200 g rýže
Na pánvi orestujte cibuli a česnek, přidejte mleté maso a restujte. Poté vmíchejte fazole, rajčata a koření. Duste asi 20 minut a podávejte s vařenou rýží. Rychlé, syté a voňavé jídlo, které vás zahřeje a zasytí.
Pečený losos s citronem a bylinkovým quinoovým salátem
Lehké a zdravé jídlo, které vyniká jednoduchostí i skvělou chutí. Quinoa dodá jídlu potřebné bílkoviny a vlákninu.
Suroviny:
- 2 filety lososa
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- 150 g quinoy
- cherry rajčata, okurka, petržel
Lososa pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem, nechejte marinovat. Opečte na pánvi z obou stran. Mezitím uvařte quinou a smíchejte ji s nakrájenou zeleninou a bylinkami. Lehký a výživný oběd, který si zamilujete nejen na letní dny.
Vepřová panenka na medu s bramborovo-mrkvovým pyré
Šťavnaté maso, sladko-slaná chuť a hedvábně jemná příloha, to je kombinace, která nikdy nezklame.
Suroviny:
- 400 g vepřové panenky
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hořčice
- 500 g brambor
- 2 mrkve
- máslo, sůl, muškátový oříšek
Panenku potřete směsí medu a hořčice, opečte na pánvi a dopečte v troubě na 180 °C asi 15 minut. Brambory a mrkev uvařte, rozmačkejte s máslem a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Jemné maso a lahodné pyré tvoří dokonalou harmonii chutí, která potěší každého gurmána.
Cuketové špagety s rajčatovou omáčkou a parmazánem
Bezlepková alternativa klasických těstovin, která překvapí její chutí i jednoduchostí.
Suroviny:
- 2 střední cukety
- 400 g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g parmazánu
- sůl, pepř, bazalka
Cukety spiralizujte nebo nakrájejte na tenké nudličky. Na pánvi orestujte cibuli a česnek, přidejte protlak a bazalku. Cuketové špagety krátce prohřejte v omáčce a podávejte s parmazánem. Zdravá a lehká varianta oblíbeného pokrmu, kterou ocení nejen ti, kdo se vyhýbají lepku.
Mohlo by vás také zajímat: Miso polévka – Recept na tradiční japonskou Miso soup
Zdroje: vyzivaspol.cz – Lepek (gluten), kco-msk.cz – Bezlepková dieta
Markéta Soukalová je studentka architektury se zájmem o literaturu a umění. Ve svém volném čase ráda čte knihy a snaží se zdokonalovat ve svém vlastním psaní. Copywritingem se zabývá druhým rokem a psaní se stalo jejím koníčkem.