4 nejlepší recepty z cukety: Oběd, večeře i dezert z cuket

Pokud hledáte nové a chutné způsoby, jak využít cuketu, pak jste na správném místě. V tomto článku vám představíme 4 nejlepší recepty z cukety na přípravu lahodných jídel, a to jak k obědu, večeři, tak i jako dezert. Od perníku z cukety, který je výborným vláčným dezertem, až po plněné cukety, které jsou skvělou volbou pro rychlý a výživný oběd. Vyzkoušejte naše nejlepší recepty z cukety a užijte si cuketu ve všech možných pokrmech. Který recept z cukety vyzkoušíte jako první?

Co se dá dělat z cukety?

Cuketa je zelenina, která je nejen zdravá, ale také nabízí široké spektrum možností při vaření. Je bohatá na vlákninu a vitamíny, a proto je skvělým doplňkem zdravé stravy. Díky své neutrální chuti se hodí do mnoha receptů a dokáže se snadno přizpůsobit různým chutím a ingrediencím. Můžete ji využít jak při přípravě sladkých, tak slaných jídel a díky tomu vytvořit různá jídla od dezertů přes obědy až po večeře. Vyzkoušejte naše recepty na perník z cukety, cuketové bramboráky, plněné cukety nebo cuketové zelí.

Nejlepší recepty z cukety

Perník z cukety – sladký recept z cukety

Byť je cuketa zelenina, pro svoji neutrální chuť se dá využít i při pečení dezertů. Perník z cukety je lahodným dezertem, protože mu cuketa dodává vláčnost a vlhkost.

Ingredience:

  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku oleje
  • 3 vejce

Můžete přidat také:

  • 2 lžíce kyselkavé marmelády do těsta
  • 1/2 šálku nasekaných ořechů do těsta
  • Čokoládovou nebo citronovou polevu
  • Moučkový cukr na posypání

Postup na perník z cukety:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech, kterou vymažte máslem a vysypete moukou nebo vystelete pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte všechny sypké ingredience. Pro ozvláštnění chuti můžete do těsta přidat marmeládu.
  3. Přidejte všechny ostatní ingredience kromě cukety a těsto důkladně promíchejte, nejlépe za použití ručního šlehače.
  4. Následně do těsta vařečkou vmíchejte najemno nastrouhané cukety.
  5. Směs přendejte do připravené formy a těsto srovnejte.
  6. Perník vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 40-45 minut, nebo dokud nezezlátne a při zapíchnutí špejlí do středu buchty nevyjde špejle čistá.
  7. Po upečení nechte perník vychladnout
  8. Podle vašeho gusta můžete perník ozdobit polevou nebo posypat sypkým cukrem.

Tento perník z cukety je zdravější alternativou klasického perníku. Cuketa dodá dezertu vláčnost a vlhkost, což ho dělá neodolatelně chutným.

Perník z cukety - sladký recept z cukety

Bramborák z cukety

Tento pokrm kombinuje klasický bramborák s cuketou, čímž vznikne zdravější varianta tohoto oblíbeného jídla. Stačí nastrouhat cuketu a brambory, smíchat je s vejci, moukou, česnekem, solí a bylinkami a opéct na pánvi. Bramborák z cukety je výbornou volbou pro chutnou večeři či oběd. Navíc do těsta můžete přidat nastrouhaný sýr nebo najemno nakrájenou uzeninu a upravit si tak tento recept z cukety podle svých chutí a preferencí.

Ingredience na 2 porce:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 středně velká cuketa
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • Olej na smažení

Postup přípravy:

  1. Oškrábejte brambory a očistěte cuketu. Nastrouhejte je na jemném struhadle. Vložte je do cedníku a lehce je osolte. Nechte je odpočívat, aby se odcedila přebytečná šťáva.
  2. Ve velké míse smíchejte nastrouhané brambory, cuketu, prolisovaný česnek, mouku a strouhanku, vejce, sůl, pepř a majoránku. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Pokud máte těsto příliš řídké, přidejte mouku nebo strouhanku. V případě, že je příliš husté, nařeďte jej mlékem.
  4. Na pánvi zahřejte olej na středním ohni. Lžící nebo malou naběračkou odebírejte připravenou směs a opatrně ji vkládejte na pánev. Rozetřete těsto na pánvi do tvaru placiček a lehce je stlačte obracečkou.
  5. Smažte cuketové bramboráky z obou stran do zlatova. Mělo by to trvat přibližně 3-4 minuty z každé strany. Přenesete usmažené cuketové bramboráky je na talíř s ubrouskem, který z nich odsaje přebytečný tuk
  6. Bramborák z cukety můžete podávat jako samotné jídlo, nebo také jako přílohu například k masovému pokrmu.
Bramborák z cukety

Plněné cukety

Plněné cukety jsou oblíbeným pokrmem pro celou rodinu. Vydlabejte cukety, naplňte je směsí z mletého masa, rýže a zeleniny a upečte v troubě. Výsledkem je chutná a zdravá večeře, která zaručeně potěší všechny. Náplně navíc můžete měnit a vytvořit tak různá jídla.

Ingredience potřebné na plněné cukety:

  • 4 středně velké cukety
  • 300 g mletého masa
  • 1/2 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 rajče, nasekané na kostičky
  • 1/2 šálku vařené rýže
  • 1/2 šálku strouhaného sýra (např. eidam, gouda)
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Olivový olej na polití

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte si pekáč nebo formu na pečení, kterou vymažte máslem nebo olejem nebo vystelte pečícím papírem.
  2. Cukety umyjte a rozpůlte je podélně. Vydlabejte střed cukety. Ponechte dostatečnou tloušťku stěn cukety, aby se během pečení neprotrhly.
  3. Na pánvi zahřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm cibuli a česnek dozlatova. Přidejte mleté maso a smažte dozlatova
  4. Přidejte nasekané rajče, vařenou rýži, sušené oregano, sůl a pepř. Promíchejte a nechte směs vařit ještě asi 5 minut, aby se ingredience propojily.
  5. Naplňte vydlabané cukety připravenou směsí. Pokud zbude nějaká směs, dejte ji kolem cuket v pekáči.
  6. Posypte plněné cukety strouhaným sýrem a zakryjte pekáč alobalem.
  7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30-35 minut. Poté odkryjte alobal, abyste docílili zlatavé a křupavé vrchní vrstvy. Pokračujte v pečení ještě dalších 10 minut.
  8. Hotové plněné cukety můžete posypat čerstvou petrželkou.

Tento recept na plněné cukety je skvělou volbou pro zdravý, chutný a rychlý oběd či večeři. Plněné cukety nabídnou bohatou kombinaci chutí a jsou skvělým způsobem, jak využít tuto zeleninu. Můžete si s receptem z cukety pohrát a přidat další oblíbené ingredience, jako jsou papriky, žampiony nebo bylinky tak, abyste vytvořili vlastní jedinečnou verzi plněných cuket.

nejlepší recepty z cukety

Zelí z cukety

Ingredience na zelí z cukety:

Toto zelí z cukety je skvělou alternativou k tradičnímu zelí. Je lehké, zdravé a nabízí osvěžující chuť. Můžete ho podávat jako přílohu k masu, nebo ho použít jako ingredienci v různých pokrmech, jako jsou například polévky nebo saláty. Buďte kreativní a přizpůsobte si tento recept z cukety svým chutím a preferencím.

  • 2 středně velké cukety
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Ocet a cukr dle chuti

Postup přípravy zelí z cukety:

  1. Cukety umyjte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Pokud mají cukety velká semínka, nejprve je vydlabejte.
  2. Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Zasypte moukou, přidejte nastrouhané cukety a kmín a vařte asi 5 minut, dokud cukety nezměknou.
  3. Nakonec cuketové zelí dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem podle chuti.
  4. Pokud je zelí moc řídké, zahustěte jej moukou rozmíchanou ve vodě a povařte, aby mouka nebyla syrová.
  5. Pokud je zelí příliš husté, rozřeďte jej vodou.
  6. Pro zvýraznění chuti můžete přidat prolisovaný česnek.
Zelí z cukety

Mohlo by vás zajímat také: Pozor na jedovaté cukety! Kdy je cuketa jedovatá a proč?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *