3 ZAJÍMAVÉ DORTY k narozeninám: Mechový, mrkvový a andělský

Hledáte nový recept na dort k narozeninám, na svatbu či jinou oslavu? Chcete zaujmout a překvapit? Vyzkoušejte jeden z našich receptů na netradiční dorty k narozeninám. V tomto článku vám představíme tři skvělé recepty na dorty – mechový dort, mrkvový dort a andělský dort. Tyto dezerty jsou nejen chutné, ale i krásné na pohled, a určitě zaujmou vaše hosty. Připravte si pečicí formy a pojďme se pustit do práce!

Netradiční dorty k narozeninám

Netradiční dorty jsou stále oblíbenější volbou pro oslavy narozenin, svateb, ale i jiných slavnostních událostí. Pokud hledáte originální alternativu ke klasickým ovocným a čokoládovým dortům, máme pro vás několik tipů na netradiční dorty k narozeninám, které určitě nezklamou.

Prvním nápadem je mechový dort, který svou podobou připomíná malou zahradu. Dalším neotřelým nápadem je mrkvový dort. Kombinace mrkve a skořice vytváří sladkou a kořeněnou chuť. Dort vypadá krásně a je vhodný jak pro děti, tak pro dospělé. A nakonec, pokud hledáte něco nebeského, můžete si vyzkoušet andělský dort. Tento dezert se vyznačuje jemnou, nadýchanou konzistencí a lehkou chutí. Který recept na dort vyzkoušíte?

Mechový dort

Mechový dort v poslední době je jeden z nejoblíbenějších nabízených dezertů. Možná se Vám může zdát jako něco těžkého na upečení. To jste ale na omylu. Je to jeden z těch nejkrásnějších a nejlehčích dortů. Všechnu tu krásu Vám navíc vytvoří jen jedna ingredience, a to konkrétně špenát. Vyzkoušejte náš recept na dort a pojďte si také vykouzlit doma palouček se šťavnatým ovocem.

Korpus (forma 20 cm)

  • 150 g čerstvého listového špenátu
  • ¾ hrnku oleje
  • 3 vejce
  • ¾ hrnku cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • ¼ hrnku podmáslí

Krém

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 4 lžíce cukru
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce

Na ozdobení

  • ovoce (borůvky, jahody, maliny, …)

Nejdříve si připravíte základ celého dezertu. Do hlubokého mixéru vložíte čerstvý špenát a olej, které společně promixujete, aby vznikla hladká tekutina.

Do mísy dáme vejce a přisypeme cukr. Šlehejte několik minut do pěny až směs zesvětlá.

Přidáme rozmixovaný špenát, mouku, kypřicí prášek a podmáslí. Směs umíchejte v hladké těsto.

Korpus nalijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 165 °C asi 40 minut. Jestli je dort hotový zjistíte pomocí špejle. Píchnete ji do dortu a pokud vyjde čistá tak je dort hotový.

Vychladlý korpus si rozdělte na čtyři části. Jednu z nich rozdrobte na malé kousíčky, kterými na konci dort ozdobíte.

Pro vytvoření krému ušlehejte smetanu společně s cukrem ve šlehačku. Postupně pak zašlehejte tvaroh.

Krém rozdělte na tři části. Dvěma z nich potřete patra dortu (do krému zapíchněte i jahody a borůvky) a nechejte v lednici alespoň dvě hodiny.

Zbylým krémem pomažte vršek a boky dortu. Nakonec posypte namazaný krém připravenými drobečky.

Vrch dortu ještě dozdobte čerstvým ovocem, přidat můžete i jiné „lesní“ dekorace. Dort ještě nechejte zatuhnout alespoň 1 hodinu před podáváním.

dorty recepty - mechový dort

Mrkvový dort

Stále na internetu hledáte „narozeninový dort recept“? Mrkvový dort Vás může zaujmout svojí vláčností a křehkostí spojenou se spoustou přírodní chutě. Je to skvělý recept na dort, když nevíte, co upéct. Pochutná si na něm celá rodina, a navíc je i zdravý!

Korpus

  • 175 g cukru krupice
  • 115 g mletých vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 150 g oleje
  • 250 g mrkve (najemno nastrouhané)
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 175 g hladké mouky
  • 1/8 ks muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku
  • 1/2 sáčku jedlé sody

Náplň

  • 1 a 1/2 vaničky mascarpone (nebo měkkého tvarohu)
  • 1 máslo
  • 1 šlehačka (rostlinná)
  • Moučkový a vanilkový cukr, vlašské ořechy (nahrubo nasekané) dle chuti

V míse ručně smíchejte vejce, olej, vlašské ořechy, mrkev, cukr a jogurt. Následně vmíchejte mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí a nastrouhaným muškátovým oříškem, tak aby vzniklo hladké těsto.

Dortovou formu vyložte pečicím papírem, vlijte těsto a dejte do rozehřáté trouby na 140 °C. Pečte asi 1 hodinu a 15 minut.

Mezitím si připravte náplň. V míse vymíchejte dohladka tvaroh, moučkový cukr a vanilkový cukr podle chuti. Až se cukr rozpustí, tak postupně vmíchejte povolené máslo, a nakonec krém odlehčete přidáním ušlehané rostlinné šlehačky.

Korpus po vychladnutí překrojte podélně na dvě části. Promažte ho vyšší vrstvou krému a poté celý dort omažte krémem ze všech stran. Boky obsypte nahrubo mletými ořechy. Na závěr můžete ozdobit mrkvičkami z marcipánu.

Před krájením musí dort být nejméně 10 hodin v chladu. Při podávání krájejte na 12 porcí.

recept na dort - mrkvový dort

Andělský dort

Hříšně vypadající dort? Tak to jste na správném místě. Andělský dort je právě ten typ dortu, který byste mohli jist stále dokola. Tak si ho pojďte s námi připravit!

Korpus

  • 125 g hladké mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 280 g bílků
  • Nastrouhaná citronová kůra
  • 5 g cream of tartar (neboli vinný kámen)
  • 5 g soli
  • 50 g másla

Krém

  • 500 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
  • 100 g žloutků
  • 140 g másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 125 g 35% smetany ke šlehání
  • Několik kapek vanilkového extraktu

+ ovoce na dozdobení

Začněte tím, že si vyšleháte bílky společně s creme tartar, soli a cukrem. Po vyšlehání pevného sněhu, přidáte přesitou mouku a nastrouhanou citronovou kuru. Po jemném spojení se sněhem ještě zalijte rozpuštěným máslem (nesmí být horké). Těsto nalijte do dortové formy, která je vysypaná moukou. Pečte na 180 °C cca. 25 minut.

Zatím co se nám korpus peče v troubě tak si připravte krém. Kukuřičný škrob a žloutky rozmíchejte ve 125 g mléka. Do hrnce pak dejte zbytek nachystaného mléka a přiveďte k varu. Do hrnce přidejte vanilku a 60 g cukru.

Z výsledné směsi vezměte dvě naběračky horkého mléka a dejte je do misky se škrobem a žloutky. Prošlehejte a misku nalijte do hrnce a promíchejte vše dohromady. Povařte a nezapomínejte pravidelně míchat. Vzniklý krém posypejte zbylým cukrem a zakryjte potravinářskou folii. Vychladlý krém pak vyšlehejte se změklým máslem.

Vytvořte si druhý krém ušleháním smetany a vanilkového extraktu. Oba krémy pak jemně spojte dohromady.

Přichází čas na kompletaci dortu. Potřete vršek dortu vetší vrstvou krému. S druhou části krému ozdobte pomocí pytlíku se špičkou dort po krajích. Doprostřed dortu dejte pořádnou dávku ovoce, nejlépe maliny, jahody nebo borůvky. Dort je hotov! No nevypadá nádherně?

dorty k narozeninám - andělský dort recept

Nevíte, jaký dezert upéct na víkend? Inspirujte se našimi recepty na skvělé dezerty!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *