Sekundární metabolismus produkuje látky neboli metabolity, které na rozdíl od primárního metabolismu nejsou přímo součástí růstu, vývoje či rozmnožování organismu. Při absenci těchto metabolitů sice nedochází k okamžitému usmrcení organismu, ale může dojít například ke značnému oslabení či snížení šance na rozmnožování.
Mezi sekundární metabolity řadíme např.:
- Alkaloidy – se hojně vyskytují u rostlin a mohou působit negativně (halucinogenní účinky, jedy) či pozitivně (léky, lákání opylovačů). V současní době je známo přes 6000 alkaloidů. Mezi známé alkaloidy patří např. kofein a nikotin.
- Saponiny – jsou to chemické sloučeniny vyskytující se přirozeně v rostlinách. Saponiny mají schopnost vytvářet pěnu při kontaktu s vodou, což je dělá vhodné pro výrobu mýdel, šamponů a dalších čisticích prostředků. V potravinách se saponiny nacházejí v některých luštěninách, jako jsou čočka, hrách, fazole nebo cizrna. Mohou mít význam pro zdraví, protože bylo prokázáno, že ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi a mají příznivý vliv na imunitní systém.
- Terpeny – Látky vyskytující se převážně v rostlinách, ve kterých jsou zodpovědné za vůně a aromata. Terpeny se široce využívají v potravinářství, kosmetice a lékařství.
- Flavonoidy – Jsou to látky vyskytující se v rostlinách přispívající k ochraně buněk před oxidativním stresem a to díky svým antioxidačním vlastnostem. S flavonoidy se setkáme v jídle, co běžně konzumujeme jako např. borůvky, arónie, zelený čaj a citrusech.
Iveta Soukalová pracuje jako webař a SEO specialista. Tvoří weby a stará se o jejich obsah a kvalitu. Miluje knihy a ráda procvičuje svoji slovní zásobu a znalosti psaním různých textů.