Sekundární metabolity: Co to je a jaké látky do nich řadíme?

Sekundární metabolismus produkuje látky neboli metabolity, které na rozdíl od primárního metabolismu nejsou přímo součástí růstu, vývoje či rozmnožování organismu.  Při absenci těchto metabolitů sice nedochází k okamžitému usmrcení organismu, ale může dojít například ke značnému oslabení či snížení šance na rozmnožování.

Mezi sekundární metabolity řadíme např.:

  • Alkaloidy – se hojně vyskytují u rostlin a mohou působit negativně (halucinogenní účinky, jedy) či pozitivně (léky, lákání opylovačů). V současní době je známo přes 6000 alkaloidů. Mezi známé alkaloidy patří např. kofein a nikotin.
  • Saponiny – jsou to chemické sloučeniny vyskytující se přirozeně v rostlinách. Saponiny mají schopnost vytvářet pěnu při kontaktu s vodou, což je dělá vhodné pro výrobu mýdel, šamponů a dalších čisticích prostředků. V potravinách se saponiny nacházejí v některých luštěninách, jako jsou čočka, hrách, fazole nebo cizrna. Mohou mít význam pro zdraví, protože bylo prokázáno, že ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi a mají příznivý vliv na imunitní systém.
  • Terpeny – Látky vyskytující se převážně v rostlinách, ve kterých jsou zodpovědné za vůně a aromata. Terpeny se široce využívají v potravinářství, kosmetice a lékařství.
  • Flavonoidy – Jsou to látky vyskytující se v rostlinách přispívající k ochraně buněk před oxidativním stresem a to díky svým antioxidačním vlastnostem. S flavonoidy se setkáme v jídle, co běžně konzumujeme jako např. borůvky, arónie, zelený čaj a citrusech.
Sekundární metabolity: Co to je a jaké látky do nich řadíme?